Ed van der Elsken in het Stedelijk Museum

Ed van der Elsken (1925-1990) is één van de grootste Nederlandse fotografen en documentaire filmers van de 20ste eeuw. Met De verliefde camera presenteert het Stedelijk het grootste overzicht wereldwijd van zijn werk in 25 jaar. De tentoonstelling belicht zowel zijn kwaliteiten als fotograaf als de relatie met zijn films en boeken in een rijke, veelvormige presentatie.

We bezochten een mooie tentoonstelling van het werk van de in 1990 overleden fotograaf en filmer Ed van de Elsken.

De foto’s zijn naar thema gerangschikt, een van zijn bekendste is het leven van jongeren in Parijs. Verder heeft hij veel gereisd en hier verslag van gedaan.

 

 

Ik vind de zalen een beetje donker, je kunt de foto’s niet echt heel goed zien. Hier en daar worden doorlopend gedeelten van zijn films vertoond. Het Nederlandse commentaar is nauwelijks te verstaan, je ogen worden steeds getrokken naar de Engelse ondertiteling. Dat is een vreemde gewaarwording en ook wat storend.

Van der Elsken is een geweldig fotograaf, je krijgt ook inzicht in zijn werkwijze: in vitrines liggen veel negatiefstroken voorzien van aanwijzingen en commentaar.

Ga naar de site van het Stedelijk Museum

Zeer de moeite waard.

De verliefde camera      8

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

1 reactie

  1. Sophie en ik zijn vorig weekend geweest. Ik was van plan om de expositie aan te raden. De foto’s van Amsterdam in de jaren 60 / 70 moeten je bekend voor komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *