Artis Museum

Ik ken de Plantagebuurt in Amsterdam goed. Ik bezocht de Hervormde Pedagogische Academie, (thans het Holocaust Museum) aan de Plantage Middenlaan, sportte in het Wertheimpark, en dronk een biertje in café Eik en Linde.

Ik bekeek de dieren in Artis, en ben meerdere keren in de Hollandse Schouwburg geweest.

In de serie gebouwen die bij Artis horen was vroeger het aquarium te vinden. Er waren ook zalen waar feesten partijen plaatsvonden. In de Tijgerzaal maakte ik tentamens, later was hier de afscheidsreceptie van mijn vader.

Niet lang geleden werd hier het Groote Museum Artis geopend. Het gebouw is grondig opgeknapt (de bovenverdieping had 75 jaar leeg gestaan) en het museum biedt nu een hele serie “ervaringen” aan de bezoekers.

Een probleem waar alle musea mee te maken hebben is de balans tussen de aangeboden schriftelijke en visuele informatie en het opnamevermogen van de gemiddelde bezoeker. Heel vaak is die balans ver te zoeken.
Ik zal vast niet de enige zijn die aanvankelijk alles leest en grondig bekijkt, om dan na een kwartier tot de ontdekking te komen dat hij nog niet eens een tiende van de tentoonstelling heeft gezien.
Je gaat steeds sneller lopen en slaat steeds meer over…

Het Groote Museum vormt hierop geen uitzondering.
Juist als het om flora en fauna gaat is er natuurlijk een overvloed te tonen aan prachtige beelden en kan je een hele encyclopedie vullen met interessante informatie.
Zie dan maar eens kans je terughoudend op te stellen…

De opstellers van de expositie hebben hun best gedaan alles interactief te maken. Met behulp van koptelefoons en bewegingssensors word je helemaal ondergedompeld in het tentoongestelde.
Voor mij werkt dit niet zo. Ik heb te weinig geduld en vroeg me af hoe hygiënisch het is een koptelefoon op te zetten die waarschijnlijk al heel wat bezwete oren heeft omklemd.

 

Historie

De oprichters van ARTIS zorgden, samen met een groep gepassioneerde leden van het Genootschap, dat tussen 1850 en 1855 het gebouw van het Groote Museum tot stand kwam. Na de oprichting in 1838 ambieerde het Genootschap Natura Artis Magistra naast het dierenpark een museum, waar men de opgezette dieren, skeletten, insecten, fossielen, gesteenten en etnografica kon tonen. Het Groote Museum, ontworpen door J. van Maurik, was een ontmoetingsplek voor de leden van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra en het eerste 19de -eeuwse museumgebouw met een tentoonstellingsfunctie in Nederland. Hierdoor had het een grote sociale en culturele rol in het Amsterdam van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. In 1947 moest het Groote Museum wegens financiële nood de deuren sluiten voor het publiek.

(Informatie van de site).

Het gebouw is schitterend gerestaureerd maar heeft (nog) niet veel warmte of uitstraling. De inrichting lijkt ook nog een beetje onaf.

Na ons bezoek gingen we eten in de Plantage, ook op het Artisterrein. Ook hier een schitterend opgeknapt historisch pand (een paviljoen), waar het heel aangenaam vertoeven is. De grote, hoge ruimte heeft een goede akoestiek waardoor je prettig kunt converseren.
Het eten was smakelijk, maar de porties waren aan de kleine kant (ik kreeg 4 dunne asperges en enkele krielaardappeltjes). We hadden er gelukkig een bijgerecht bij besteld: erg lekkere frietjes.
Wel heel prettig: we bestelden Spa, maar konden als alternatief ook een karaf bubbelwater krijgen, waar maar €1,95 voor werd gerekend. Er was vooraf ook lekker knapperig brood met een schaaltje olijfolie en bij de frites zat een schaaltje lekkere mayonaise. (Ik vind het altijd een beetje flauw dat je daar apart naar moet vragen).

 

We hadden op de heenweg gewandeld vanaf het Muiderpoortstation en liepen na afloop naar het Centraal Station. Heerlijk om weer in mijn geboortestad te lopen. Al met al een fijn uitstapje.

 

Groote Museum Artis:          6

Restaurant Plantage:              7

1 reactie

  1. Ik ben al heel lang niet meer in Artis geweest maar heb er wel veel herinneringen aan. Verjaardagen in september (kwartjesmaand?) en onze trouwreceptie in de toenmalige Tijgerzaal en aansluitend diner in de Tuinzaal. Pappa en mamma vierden hun 40-jarig huwelijk in diezelfde Tijgerzaal. Misschien toch weer eens een kijkje nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.