Fake news?

Ik kreeg een filmpje onder ogen op Youtube. Een vader had zich boos gemaakt op de lerares van zijn 11-jarige dochter. Die had haar een invuloefening laten maken met daarin de zinnetjes:

 

De vader had haar verboden de ontbrekende woorden in te vullen en had het huiswerk van commentaar voorzien.

Hij bracht het voorval naar buiten en je kunt je er wel een voorstelling van maken welk commentaar dat opleverde. Koren op de molen van alle complotdenkers die vinden dat het onderwijs veel te links is en de kinderen indoctrineert.

De lerares kreeg een aantekening in haar dossier en de dochter de 15 punten die correct invullen zou hebben opgeleverd.

Fox-news pakte het incident ook op en liet de vader uitgebreid aan het woord. Die kreeg natuurlijk de kans om volop zijn steun aan Trump te betuigen, hij vertelde overigens ook dat hij best tevreden was over de school en dat iedereen wel vond dat de juf aardig was. Het was weer een heerlijk stukje Amerikaanse televisie (De Fox-host: “Ik weet dat jullie op Staten Island altijd zeggen waar het op staat!” De vader: “Ik kwam natuurlijk op voor mijn dochter”!)

Ik was het overigens wel eens met de vader. De juf had andere zinnetjes moeten gebruiken voor haar invuloefening.

Maar nu komt het. Toen ik mijn vrouw over dit filmpje vertelde stelde ze onmiddellijk de vraag of het wel echt was. Was het geen hoax? Is het geen onderdeel van de veelheid aan nep-filmpjes die speciaal gemaakt zijn om de opinie te beïnvloeden?

Ik moest toegeven dat ik daar volstrekt niet aan gedacht had en vond het frappant dat ik er zo overduidelijk ingetuind was. Ik dacht toch over een scherp oog te beschikken dat heel goed nep van echt kan onderscheiden!

Maar de werkelijkheid is weerbarstig. Hoewel het heel goed had gekund dat dit filmpje in scene was gezet kan ik er geen enkel bewijs voor vinden.

Zo zie je maar hoe lastig het is je weg te vinden in het mediamoeras!

Ten slotte: ik vind het niet zo’n beste juf. Niet vanwege haar opvattingen over Trump (want daarin heeft ze natuurlijk helemaal gelijk), maar omdat ze zo dom en naïef is dergelijke zinnetjes op te nemen in haar lesmateriaal.

Dit is de link naar het betreffende filmpje.

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *