Gainsborough

We reisden per trein (eerste klasse!) naar Enschede, naar het Rijksmuseum Twenthe. We zagen kans dit niet erg indrukwekkend ogend cultuurpaleis te bereiken vlak vóór er een geweldige hagel-regenbui losbarstte.

We konden dus in droge staat de tentoonstelling bezichtigen over de schilder Gainsborough.
Gainsborough leefde in de 18e eeuw en is vooral beroemd geworden vanwege zijn portretten. Vreemd genoeg ging zijn hart veel meer uit naar het schilderen van landschappen, maar omdat hij een goede boterham verdiende aan het portretteren van gefortuneerde tijdgenoten bleef hij dit doen.

dochters GainsboroughPubliekstrekker is het prachtige dubbelportret van zijn dochters, ooit ruw in tweeën gehakt en verdeeld over twee eigenaren, later werden de helften gelukkig weer herenigd.

 

De andere portretten zijn ook erg mooi, zijn landschappen konden me niet zo bekoren.

harpiste Gportret G

 

landschap G

Wat het museum verder nog te bieden heeft is een tentoonstelling over Jaap Drupsteen (die van het VPRO-logo). Hij koppelde met behulp van een computerprogramma klanken (vooral een stampende beat) aan kleuren en vormen die op grote schermen geprojecteerd worden. Met enige verbazing bekeek ik een man en een vrouw, die met behulp van hun telefoons lange opnamen maakten van de  betekenisloze bewegende vormen en kleuren.
Zouden die dezelfde avond de opnamen gezellig hebben bekeken, samen op de bank? Of kennissen hebben uitgenodigd: beleef deze fantastische beelden samen met ons, bij een glaasje wijn en een borrelnootje?

Misschien staan de opnames ergens op een weblog!

Kijk op de site van het museum.

Gainsborough: 8

Zijn dochters: 9

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.