Hoe kijk je tv?

Steeds minder mensen hebben een gewone kabelaansluiting waarmee ze televisie-uitzendingen ontvangen.
Steeds vaker worden programma’s via internet bekeken.

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat je ervoor moest zorgen op tijd thuis te zijn als je favoriete programma of serie werd uitgezonden. De videorecorder bracht uitkomst, maar het was altijd een heel gedoe die in te stellen (en je moest het niet vergeten). Als je de opname dan wilde kijken moest je vaak nog heel wat heen- en weerspoelen voor je het begin had gevonden en niet zelden was je recorder afgeslagen voordat het programma was afgelopen. Einde gemist.

Ik heb nog wél een kabelaansluiting en weinig behoefte via internet te kijken. Uitzending Gemist biedt een geweldige service (BBC-programma’s en Discovery neem ik op met het recorderprogramma) en het is helemaal niet erg als ik te laat inschakel voor het nieuws, zolang het nog bezig is kan ik bij het begin starten.

Als het acht uur was werd er vroeger altijd het mes gezet in alle bezigheden. Ook al zat je midden in een geanimeerd gesprek, de tv moest aan want het journaal begon (de berichten, zoals mijn Friese vader het noemde).

dsc_0036In een van mijn kleine opschrijfboekjes houd ik bij wat ik nog wil zien en wat ik opgenomen heb.

De keren dat ik toch via internet trachtte te kijken liepen op een drama uit: mijn tv is nog niet zo smart dat je er vlot op kunt surfen (ik word helemaal gek van het navigeren met behulp van mijn afstandsbediening).

 

 

dsc_0033Op mijn vaste computer kijken kan wel, maar ik kijk liever vanaf de bank naar mijn grote scherm.

(O, wat mooi vergeleken met die grote kasten van vroeger).

 

De gewone televisieprogramma’s zijn inmiddels ook al voor een groot deel achterhaald door vloggers en internetprogramma’s. Series en films kijkt men steeds vaker via HBO en Netflix.

(Ik koop nu nog heel ouderwets dvd’s.  Ik denk dat het niet lang meer zal duren voor ik ook overstap op een betaalzender. Tot nu toe vind ik het aanbod te mager).

Hoe kijk je tv?

Je kunt de vraag ook anders beantwoorden: voor mij geldt dat ik ervan houd geconcentreerd en in stilte te kijken. Ik kan niet goed gedijen in een omgeving waar voortdurend gepraat wordt tijdens het kijken.

Sommige mensen zetten de tv bij het opstaan al aan, hij gaat dan de hele dag niet meer uit. Ik ben weleens op bezoek geweest bij mensen die beleefd aanboden het geluid uit te zetten tijdens ons gesprek, maar voor mij hielp dat niet: de bewegende stomme beelden fungeerden als een enorme stoorzender.

Anderen vinden het geheel niet bezwaarlijk voortdurend commentaar te leveren op wat ze zien, af en toe weg te lopen en gesprekken over heel andere onderwerpen aan te gaan als de televisie aanstaat.

Ik stel mij op het standpunt dat er een keuze gemaakt moet worden: je kijkt, en dan ben je stil, of hij gaat uit.

Als we op televisie naar een film keken kon mijn vader zich vreselijk ergeren aan personages die zich onverstandig of onverantwoordelijk gedroegen. “Ik was allang naar de politie gegaan” was een gevleugeld gezegde in huize Minnema.

Het pauzeknopje op de afstandsbediening biedt trouwens ook de mogelijkheid om op een bijzondere manier samen te kijken en toch te praten. Het komt regelmatig voor dat ik met mijn zoons een programma bekijk dat we regelmatig stilzetten om heet van de naald te discussiëren over het gebodene.

Zo wezen we elkaar tijdens de laatste uitzending van Zomergasten op de vele voorbeelden waaruit bleek dat de uitzending volledig gescript was. Rutte had alles samen met zijn team minutieus voorbereid en kon dus deze drie uur gratis zendtijd fantastisch benutten voor zijn verkiezingscampagne.

Als ik tv kijk voel ik nog wel een klein beetje wroeging: mijn boek blijft nu ongelezen. Het gevarieerde aanbod op televisie en de technologie die het mogelijk maakt daar op maat gebruik van te maken is inmiddels een geduchte concurrent van het boek geworden.

Een blik in mijn boekje (september):

01 en 04 Eva in Amerika Mooie serie! Het bezoek aan de zweethut had een te hoog Volendamgehalte, maar het gesprek met de prepper was erg goed.
03 MichaWertheim Niet afgekeken. Televisie is geen goed medium voor cabaret.
  Wheeler Dealers Oude auto’s worden vakkundig opgeknapt. Wat is die monteur goed!
04 Heel Holland bakt We kijken naar The Bake Off van de BBC, dan moet je ook naar de Nederlandse variant kijken. Toch? En André van Duin houdt zich in.
  Zomergasten Arme Thomas Erdbrink.
  Kunstuur Moet ik nog kijken (via uitzending gemist). Gaat over het nieuwe museum in Wassenaar.
  Lubach Snel en goed: de zorgconsultant is echtgenoot van de minister.
06 2Doc over de moord op Kennedy Kan ik nooit genoeg van krijgen: de Zapruder beelden, de grassy knoll!
  BBC: documentaire over New York Britse documentaires zijn altijd goed.
07 Tussen kunst en Kitch Sissink doet het een stuk beter dan zijn voorgangster met haar flauwe grapjes, die ik niet uit kon staan. Ik houd van de uitleg door de deskundigen. Die ene (ze weet geloof ik alles van aardewerk) heeft de liefste en beschaafdste stem van Nederland.
  The Great British Bake Off Drama! Wie moet naar huis? Iedereen siddert voor de jury.
08 Het uur van de Wolf Documentaire over Gispen
09 2 voor 12 Eindelijk terug! Spaar ik op om samen met mijn zoon te kijken. Hij weet het woord altijd griezelig snel.
  Extra Slice The Great British Bake off  grappig nabeschouwd.
11 Droomland Amerika Weer over de VS, nu door Bosch van Rosenthal.

dsc_0035

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.