Jubileumconcert El Mishito

We hebben er lang naar toegeleefd: op 5 maart was het zover, de viering van het 30-jarig bestaan van het koor El Mishito.

Op het programma stonden 23 nummers, de genodigden (ruim honderd!) konden hier anderhalf uur van genieten in Café Haddock aan het Weerwater in Almere.

Op dit moment bestaat het koor uit 16 mensen, onze dirigent is Heleen van der Heul. Voor deze gelegenheid hadden we een gastvioliste: Neeltje Bos. Chris van der Paardt had de regie.

Heleen van der Heul                                Chris van der Paardt

Neeltje Bos

Als je een optreden als dit voorbereidt met je niet alleen letten op het repertoire, maar er ook voor zorgen dat het voor het publiek een beetje leuk om te zien is.
Je kunt het het publiek niet aandoen statisch op het toneel te staat met de ogen gericht op de muziek. We moesten dus aandacht besteden aan beweging, variatie in positie, kostuums en decor.
Dat hebben we geweten….

Gelukkig bleek er in een van onze nieuwste koorleden, Chris van der Paardt, een talentvolle regisseur te schuilen. Hij gaf ons aanwijzingen die vaak schoorvoetend werden opgevolgd, vergezeld van vele vragen en suggesties. Chris is gelukkig uiterst geduldig, want hij had het niet gemakkelijk met dit gezelschap van aardige, goedbedoelende en eigenwijze koorleden.
Omdat iedereen zijn mening wilde geven en graag mee wilde denken met de opzet besteedden we op een gegeven moment meer tijd aan vraagstukken als: moet ik hier staan of 30 centimeter verderop? en: moet ik de sjaal nu om mijn hoofd doen of om mijn schouders? dan aan het zingen.
Als geëmancipeerd lid van een duidelijke mannelijke minderheid in het koor haast ik mij te zeggen dat het geslacht van de meerderheid natuurlijk geen enkele rol speelde bij deze gang van zaken.

Het leuke van zo’n gezamenlijke onderneming is, dat er vaak onvermoede talenten te voorschijn komen: ik noemde Chris al, Neeltje was bij het koor begonnen als zanger, maar bleek prachtig viool te kunnen spelen en in Wim vonden we een inventieve decorontwerper.

Wim de Haas

Hij bedacht en gaf vorm aan de mooie decoraties in de zaal en de bijpassende details op onze kostuums. Ik was zeer tevreden met het mooie strikje  voor de mannen.

 

 

 

 

Muziektechnisch is er nog wel het een en ander aan te merken op El Mishito, het kan altijd beter, maar we kijken toch terug op een geslaagde dag. Ik ben er trots op deel te mogen uitmaken van een creatief gezelschap als dit, zeker in deze tijd waarin er vaak alleen maar sprake is van passief consumeren.

 

Een van mijn favoriete nummers, Tiebe Paiom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *