De meeste mensen die naar Almere verhuizen kiezen voor een ruime eengezinswoning in een van de bestaande stadsdelen.
Sinds kort is er ook woongelegenheid voor mensen die graag een grote lap grond hebben waar ze groene activiteiten op willen ontplooien.
In Oosterwold, een enorm groot gebied tussen Almere en Zeewolde mag je je eigen huis bouwen, vooropgesteld dat je woning niet meer oppervlakte beslaat dan 12% van je land. De rest mag gras zijn, of een bloemenveld, open water of je kunt er groente verbouwen.
De gemeente heeft gezorgd voor elektriciteit, water en glasvezelkabel. Dat betekent dat jij (of het collectief waar je deel van uitmaakt) moet zorgen voor riolering en de wegen.
De huizen moeten een helofytenfilter hebben, waarin het afvalwater gezuiverd wordt voordat het geloosd wordt.
Het ligt voor de hand dat heel veel bewoners alternatieve energiebronnen hebben en ook in andere opzichten hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden.
We namen deel aan een excursie die door Groen Links Flevoland was georganiseerd en konden van dichtbij enkele projecten bekijken.
Projectontwikkelaars krijgen in Oosterwold geen kans, des te meer ruimte is er voor allerlei kleine projecten die vaak samenhangen met het wonen in een dergelijke gemeenschap.
Zo hoorden we het verhaal van Johan Smits, die fruitbomen kweekt. Hij heeft een mooi aanbod voor medebewoners van Oosterwold: hij legt een boomgaard aan op jouw land en onderhoudt die als hij gedurende vier jaar tussen de aanvankelijk nog piepkleine nieuwe boompjes zijn eigen fruitbomen mag laten opgroeien. Na vier jaar, als de bomen meer ruimte nodig hebben en fruit beginnen te produceren haalt hij die weg om ze te verkopen.
Zo kan hij met heel weinig investeringen zijn bedrijfje opbouwen.
Een andere bewoner heeft een uit de hand gelopen moestuin en ziet kans door zoveel mogelijk gebruik te maken van arbeidsextensieve methoden ieder jaar een rijke opbrengst te oogsten.
De excursie eindigde op een grote boerderij, waar stadsboeren biologisch boeren. Ze hebben grote plannen om ook een winkel op te zetten waar al het plaatselijk verbouwde voedsel kan worden verkocht. In hun prachtige stal (ze noemen het zelf hun koeienpaleis) is ook nog wat ruimte voor een startend houtbewerkingsbedrijfje.
Ook de hooischuur heeft antroposofische vormen en wordt de hooitempel genoemd.
Als je Oosterwold bezoekt word je meteen enthousiast van dit sympathieke en inspirerende initiatief. Je ruikt de geur van vers bouwhout en geniet van de bloemenzee.
We hoorden dat er heel veel belangstelling is voor de beschikbare kavels, die alle afmetingen kunnen hebben. De grondprijs is laag.
Hadden wij maar groene vingers…..
Leuk dat je zo enthousiast bent Martin.
Helaas zijn er echter wel projectontwikkelaars. Dat was niet helemaal de bedoeling, maar ja…..