De Tong Tong fair

affiche tt fair

De afgelopen jaren breng ik in mei/juni altijd een bezoek aan de Tong Tong fair op het Malieveld in Den Haag.

Ik geniet van de geur, de geluiden, het lekkere eten en de fijne sfeer. Soms ga ik samen met mijn vriend Hans, die op de boot naar Nederland is geboren en dus Indisch is, dit keer was ik er met mijn familie. We houden van Den Haag, de weduwe van Indië.

In 1959 was er een groepje Indische Nederlanders dat de Indische cultuur zo mooi, inspirerend en belangrijk vond, dat het een evenement ging organiseren om dat te laten zien. Meer dan een halve eeuw later vinden en doen we dat nog steeds: welkom op de Tong Tong Fair, waar Oost en West elkaar ontmoeten in een sfeer van vrijheid, vriendschap en inspiratie.

Affiche_Rogier_Boon_Tong-Tong-Fair-343x4601De Fair heette vroeger de Pasar Malam Besar, wat ik een veel mooiere benaming vind.
De naam is aangepast omdat de Pasar Malam teveel de geest ademde van het oude koloniale Indië. De organisatoren wilden hiervan af, ze willen liever het beeld uitstralen van een zelfbewust, Aziatisch evenement.

Er is veel veranderd de laatste jaren. Ik herinner me dat er vroeger veel meer Indiëgangers rondliepen, je werd hoffelijk bejegend (Selamet Datang, Prima Kassi Banjang), en er hing zo’n heerlijk heimweesfeertje.

Nu zijn er veel meer jonge mensen, die veel geld verdienen in de periode dat de Tong Tong gehouden wordt. Het is big business geworden.

Bij de ingang werd me gevraagd of ik mee wilde doen aan een onderzoekje. De mevrouw die de vragen stelde maakte gebruik van een tablet, je kon kiezen uit voorgeprogrammeerde antwoorden. Een van de vragen was: “Bent u Indisch?” Tot mijn teleurstelling hoefde ik deze vraag niet te beantwoorden, de mevrouw tikte direct het negatieve antwoord aan.
Ze kon niet weten dat ik waarschijnlijk in mijn vorige leven een jongetje van de dessa geweest ben. Uit niets anders valt mijn liefde voor Indonesië (eigenlijk: Indië) te verklaren. Ik lees er veel over (vooral geschiedenis) en houd erg van Indisch eten. Mijn enige band met de gordel van smaragd bestaat uit de omstandigheid dat mijn vader zich uit liefdesverdriet ooit aanmeldde voor de politionele acties (hij trok zijn aanmelding overigens kort daarop weer in). Ik ben zelfs nog nooit in Indonesië geweest.

tenten

De fair vindt plaats in een aantal geschakelde enorme tenten. Binnen dringt nauwelijks zonlicht door, het is vaak heel erg warm (dat helpt als je graag in tropische stemming komt).
doerianJe hoort meteen gamelanmuziek en je ruikt de geuren van Indië, (voornamelijk de lucht van de Doerian, een stinkende vrucht die wel lekker smaakt).

 

Bigeb banaannnenin zijn talloze kraampjes en geïmproviseerde restaurantjes.

Jammer genoeg was Tante Lien (Wieteke van Dort) er niet. Ik had graag naar haar mooie Indische liedjes geluisterd.

Ik drink natuurlijk tjendol en eet gebakken pisang.

tjendol pisang

Later op de middag nemen we plaats op een wankel plastic tuinstoeltje en eten we een lekker maaltje rijst.

Dan hebben we het weer gehad voor een jaar, we keren tevreden terug met onze aankopen in plastic tasjes (die nog volop gratis werden uitgedeeld).

Pasar Malang Besar:   9
Tong Tongfair:              8
Gehaaide jonge verkoper (die me heeft afgezet): 3

 

3 reacties

 1. Wat grappig dat je zo’n band hebt met Indonesië/Indië terwijl je er nooit geweest bent! Misschien een gekke vraag: waarom ga je er niet een keertje heen? Ben je wellicht bang dat het alleen maar kan tegenvallen?

  En Hans, is dat ‘onze’ Hans Oudijk?

  Ik was twee jaar geleden op Bali, natuurlijk maar een heel klein stukje van Indonesië, en vond het schitterend. Lees, als je zin hebt, mijn verslag:

  http://www.inviaggio.nl/wp/384/

  1. Dag Wine
   Wat leuk dat je mijn blog volgt! Ik heb inderdaad vage plannen om nog eens naar Indonesië te gaan, het is nooit concreet geworden.
   Het is inderdaad Hans Oudijk, ik heb nog een mooie foto van hem en mij in een Riksja.
   Ik heb je verslag met aandacht gelezen, je laat de lezer mooi mee-beleven. Fietsen in Indonesië is natuurlijk helemaal bijzonder..

   Groet
   Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *