De Rotterdamse stadsvilla’s

Ik had ontdekt dat je een rondleiding kon krijgen langs de beroemde villa’s van Hoboken.

Op een mooie zondag vertrokken we naar Rotterdam (we reisden heerlijk met de trein) en vervoegden ons bij Museum Chabot.
Zoals ook in veel andere musea gebruikelijk is, werd de balie bemenst door twee vrijwilligsters, die de zestig al enige tijd geleden gepasseerd waren. Uit de chaotische en licht paniekerige manier waarop ze zelfs de geringste uitdaging het hoofd boden maakte ik op dat hun voornaamste bezigheid tot op heden bestaan had uit het bestieren van een niet al te ingewikkelde tweepersoons huishouding.

Nadat ze mij in eerste instantie aanzagen voor de degene die de rondleiding zou verzorgen in plaats van iemand die gekomen was om haar te volgen en mijn echtgenote het gebruik van de wc hadden ontzegd omdat het hun ontgaan was dat zij twee minuten eerder haar toegangsbewijs had getoond kwam alles toch nog goed.
Een van de aardige mevrouwen behield mijn toegangsbewijs en gaf mij per abuis haar lijst met deelnemers aan de wandeling. Dat dacht zij althans, want zij kwam hollend naar buiten, het haar dat ze die ochtend zorgvuldig had opgestoken inmiddels op diverse plaatsen aan de wrong ontsnapt, en eiste van mij haar lijst terug. Toen ik die niet kon produceren ging ze vervolgens wanhopig alle deelnemers af maar het belangrijke document kwam niet boven water.
Ze wiste zich het zweet van het voorhoofd, schikte haar van hippische motieven voorziene shawl wat beter om de dunne nek en ging over tot het rekenen van de verkeerde prijs voor de grappige museumwinkeldingetjes die enkele bezoekers bij haar wilden afrekenen.
Hoe zij de strijd verder aangebonden heeft met de kassa konden wij verder niet meer meemaken, want inmiddels was onze gids gearriveerd.

 

Die was gelukkig uit wat steviger hout gesneden en vertelde ons veel interessante dingen over de vijf villa’s die in de periode 1930 -1960 zij gebouwd op het voormalige land van Hoboken, een heel groot landbouwareaal midden in de stad, dat lange tijd bezit was van een rijke familie.
Deze familie wilde aanvankelijk niet dat hun mooie landgoed zou worden bebouwd, dat zou ernstig afbreuk doen aan hun uitzicht, maar de stad drong steeds harder aan omdat er behoefte was aan woningen en bedrijfsterreinen.
Er kwam uiteindelijk een compromis: er mocht gebouwd worden, maar er moest wel een cultureel/sociale bestemming aan de projecten gegeven worden.

De gemeente Rotterdam wilde graag enkele vermogende inwoners die plannen hadden naar Wassenaar te verhuizen behouden en stelde hen in de gelegenheid een villa op het voormalig landgoed te laten bouwen. Als deze villa’s onder moderne architectuur zouden worden gebouwd zouden ze passen onder de noemer “sociaal cultureel”.

Ze zouden verrijzen in de buurt van het museum Boymans.

De eerste vier villa’s werden gebouwd in de jaren 30, de laatste in 1960.
Twee zijn voor het publiek toegankelijk (het museum Chabot en Villa Sonneveld), de andere zijn omgebouwd tot kantoor of praktijk.

De villa die het laatst gebouwd werd verschilt van de andere: hij is wel wit, maar de muren zijn van baksteen en niet van gepleisterd beton.
De andere zijn allemaal ontworpen in een Bauhaus-achtige stijl, zakelijk, strak en functioneel. De gids gebruikte de term het huis als machine.  Dit thema werd nog versterkt door de moderne snufjes die werden toegepast.

Als door een wonder hebben de huizen het bombardement van 1940 overleefd. Op deze foto is een van villa’s te zien zijn met op de achtergrond donkere rookwolken van de brandende binnenstad.

 

De wandeling was uitermate interessant, de gids verstond haar vak en ik vind het heerlijk naar een goed verhaal te luisteren terwijl ik ondertussen rustig kan kijken naar dat waarover verteld wordt.

We konden de villa’s goed bekijken, je kunt er bijna helemaal omheen lopen.
Aan het slot van de rondleiding konden we nog even naar binnen in het Chabotmuseum, om ook de binnenkant te bewonderen.
We hadden eerder als eens de villa Sonneveld bezichtigd. Zie mijn blog hierover.

Zeer de moeite waard!

Dit is de site waar je een wandeling kunt boeken.

 

Over enkele weken krijgen we een rondleiding door de van Nellefabriek!

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.