Afsluiting bridgecursus

Afgelopen week sloten we het derde blok af van de bridgecursus voor gevorderden waarvoor zich ruim 20 deelnemers hadden aangemeld. Ze haalden bijna allemaal de eindstreep, we sloten af met een feestelijke drive van 15 spellen, verdeeld over 5 ronden zodat iedereen tegen elkaar speelde.

Het was een mooi gezicht de bridgers geconcentreerd bezig te zien met het moeilijke spel van bieden en spelen. Ze zaten erbij alsof ze al jaren bridge speelden en hadden al snel geen probleem meer met het bedienen van de bridgemates, waarmee de stand werd bijgehouden.

Een aantal deelnemers speelt al op de club, ze hadden behoefte aan wat meer theorie. Een groep van elf mensen had zich gezamenlijk aangemeld: ze wilden thuis drivejes spelen en hadden het plan opgevat samen het spel leren. Veel van hen spelen ook golf, je ziet de combinatie van deze sporten steeds vaker.

De spellen waren speciaal toegespitst op de theorie die in deze reeks lessen was behandeld, ze zouden eigenlijk niet veel problemen moeten opleveren….

Spel 7 was een mooi spel, met een gezamenlijk puntenbezit van 33 moest hier een klein slem worden geboden. Het kan ook gemaakt worden, als de leider de ruiten goed behandelt (honneurs aan de korte kant eerst) en twee snits in de zwarte kleuren neemt. Een van die twee moet goed zitten, en dat is zo.

In het commentaar wordt een nogal onorthodoxe bieding gesuggereerd (2SA-6SA), die echter wel volstrekt logisch is: met minimaal 33 punten samen kunnen er nooit twee azen buitenboord zijn.

Hier en daar werden lekkere hapjes tevoorschijn getoverd, tussen de spellen door kon dus ook onder het genot van wat eten en drinken gezellig gepraat worden.

Winnaars werden (tot hun eigen verbazing) Tineke en Gerard, die als eersten een keus konden maken uit de prijsjes.

Ik kreeg van mijn cursisten als dank een diner-bon, die we binnenkort bij restaurant Bakboord te gelde gaan maken. Een mooi cadeau!
Ze hadden ook gedacht aan de kantinebeheerder, aan Frans (die meerdere keren kwam helpen met uitleg bij het spelen) en aan Greet, die met behulp van het lastige NBB rekenprogramma zorgde voor een vlekkeloze berekening van de uitslag. Die kregen een lekker doosje bonbons.

Een geslaagde cursus, met een bijzonder leuke en enthousiaste groep.

We zien elkaar ongetwijfeld terug, ik heb beloofd af en toe nog eens een clinic te verzorgen, waar we samen kunnen kijken naar wat wel en niet goed ging tijdens het spelen.

Ik verwacht dat een aantal deelnemers ook lid zal worden van de bridgevereniging Almere, want spelen op een club is voor de echte bridger natuurlijk het summum.

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Bridge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.