Bonjour gordijnen

Het werd het steeds lastiger de gordijnen in de woonkamer te openen en te sluiten. Ik had de wieltjes waaraan de gordijnhaken bevestigd waren al eens vervangen, maar ze bleven steeds vaker steken en moesten dan met geweld losgetrokken worden.

Ik had de gordijnen opgehangen toen we ons huis in 2001 betrokken. Ik had de hoogte waarop de rails moesten komen goed afgetekend, maar had jammer genoeg voor de ramen links en de tuindeur rechts een verschillend uitgangspunt genomen, waardoor de gordijnen links tien centimeter hoger hingen dan rechts.
Ik constateerde mijn fout pas toen de gordijnen al hingen en heb het 16 jaar lang maar zo gelaten. Ik bleef het echter zien en ik bleef me eraan ergeren.
De gordijnen waren grijs, een kleur die we destijds met zorg hadden uitgekozen, maar waarop we inmiddels wel waren uitgekeken.

 

 Tijd voor iets nieuws dus!

Nu hadden we bij vrienden een mooi systeem van zonwering gezien, dat ’s avonds ook goed de functie van gordijnen kan overnemen: een soort harmonicadoek dat met behulp van touwtjes kan worden neergelaten.

We besloten dit voor onze woonkamer aan te schaffen.

Nu we toch bezig waren, kon de bovenverdieping ook wel iets nieuws gebruiken. Onze werkkamers kregen ook Verosol plissé en de kamers van de jongens (thans: logeerkamers) rolgordijnen.

Ik koos voor revolutionair rood, wat een prachtig schijnsel geeft als de zonwering is neergelaten, mijn echtgenote hield het bij grijs-blauw.,

Toen ik de nieuwe rolgordijnen ging inspecteren ontdekte ik dat er een fout gemaakt was: wij hadden gekozen voor rood, er hingen nu grijs-blauwe.

Op de bon stonden de goede gegevens vermeld, de fout was in de fabriek gemaakt. Over enkele weken krijgen we de goede kleur.

Het resultaat is erg mooi, de kamers zijn allemaal een stuk lichter geworden nu er geen gordijnen meer hangen. Het ingenieuze systeem biedt zelfs de mogelijkheid de zonwering aan de bovenkant te laten zakken, zodat je kunt spelen met open en dicht.

Ik ben wel wat sceptisch met betrekking tot de dunne touwtjes die we voor de bediening moeten gebruiken: ze liggen in een slordig hoopje op de grond als de schermen opgetrokken zijn en kunnen zomaar in de knoop raken. Het ziet er wat amateuristisch uit voor zo’n mooi en duur systeem.

 

 

In de kamer van Greet is een veel beter systeem toegepast: een eindeloos ronddraaiend dikker touw dat niet in de war kan raken.

 

 

 

Het was allemaal niet goedkoop. Ik had in onze offerte-aanvraag aangegeven dat de oude rails ook moesten worden verwijderd in de verwachting dat dit een gratis service zou zijn. Er werd echter €100 voor gerekend, wat ik niet zo zakelijk vind. Ik heb het klusje zelf gedaan, het kostte me tien minuten.

Omdat we toch woninginrichters over de vloer hadden hebben we ook nieuwe vloerbedekking in Bas’ zijn oude kamer genomen. Er was een groot gat ontstaan in het oude zeil. We kozen voor zwart Novilon.

We zijn tevreden met het resultaat.

3 reacties

  1. Hoy Martin. Ziet er allemaal leuk uit. Je kan halverwege het zijkozijn een dubbele haak plaatsen waar je de koortjes omheen kan wikkelen zodat ze niet op de grond liggen. Dat hebben wij in de keuken ook. Heel simpel.

  2. Zeker, heel mooi. Fris en modern. De haak die Ria bedoelt heet een kikker dacht ik. Hebben wij ook. Heul handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.