Brief aan de buren

 

In de nacht van 19 op 20 maart is bij ons ingebroken. Dieven namen uitgebreid de tijd ons hele huis overhoop te halen en vertrokken met een aantal waardevolle zaken. Als “handelsmerk” spoten zij een shampoofles leeg in het halletje op de eerste verdieping.
Er zijn ergere dingen op de wereld, maar het blijft een heel vervelende ervaring je huis in deze toestand aan te treffen na een gezellig weekendje Terschelling.
Door middel van deze brief wil ik jullie laten delen in onze ervaringen, ik vind dat ik als goede buurman daartoe verplicht ben.
De daders zijn binnengekomen door de voordeur, ze hadden de cilinder van het slot eruit getrokken. Een filmpje op youtube laat zien dat dit binnen een halve minuut kan gebeuren.
Zij hebben waarschijnlijk kunnen zien dat we niet thuis waren: de auto stond niet voor de deur en de kranten van vrijdag en zaterdag lagen op de mat.

Koop niet bij Preferido Almere!

We hebben natuurlijk de politie op de hoogte gesteld, er is een sporenonderzoek geweest en ze hebben een bezoek gebracht aan de kledingwinkel in de Zoetelaarspassage waar de dieven met mijn creditkaart € 1400 hebben uitgegeven. Voor zover ik weet heeft dit niets opgeleverd. Wonderlijk, want het lijkt me toch dat een winkelier onraad moet ruiken als jonge jongens op een zondagmiddag voor zo’n groot bedrag aan kleding kopen, met behulp van een creditcard. De bank liet me zien dat binnen 4 minuten twee keer €300 en een keer €800 is uitgegeven. Vreemd dat het zulke ronde bedragen zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de winkelier willens en wetens aan deze misdaad heeft meegewerkt.

Niet nog eens

Ik heb natuurlijk maatregelen genomen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt. Ik kreeg advies van de sleutelmaker.

  • IMG_0171Op alle buitensloten zitten nu cilinders die beveiligd zijn tegen de cilindertrekmethode, op de voordeur is ook nog een extra beschermingsplaat gemonteerd.  Dit is een investering van €430.
  • We hebben folie aangebracht op het glas van de voordeur, je kunt nu niet meer zien of er post op de mat ligt.IMG_0173IMG_0175
  • De garagedeur was een zwak punt. Ik kan de deur nu op drie plaatsen door middel van een bout of pen van binnen vergrendelen. Dat doe ik als we langer van huis gaan.

Politiekeurmerk

Ik kreeg bezoek van de preventiemedewerker van de gemeente Almere,  zij constateerde dat ons huis op één punt na aan het politiekeurmerk voldoet (de garagedeur). Het hang- en sluitwerk zoals dat door de aannemer is aangebracht is van goede kwaliteit.

Er kan natuurlijk altijd opnieuw worden ingebroken, geen huis is hier 100% tegen bestand,  maar wij hebben nu wel het gevoel dat we er alles aan gedaan hebben om dit te voorkomen. De deskundigen zeggen dat de kans heel groot is dat dieven huizen die beveiligd zijn als het onze links laten liggen: teveel moeite.
We vinden het vervelend om van ons huis een fort met tralies te maken, we denken dat dit voldoende is. We willen graag nog wel een keertje een paar dagen weg zonder ons elk moment zorgen hoeven te maken of onze spullen er nog zijn als we thuiskomen!
Ik hoop dat jullie iets aan deze brief hebben, als je het adres van mijn slotenmaker wil hebben  of wil zien hoe ik de garagedeur heb aangepakt: kom gerust langs!

Met vriendelijke groet

Martin Minnema

PS. De foto’s zijn van matige kwaliteit, ik nam ze met mijn telefoon. De reden dat ik hiervoor niet mijn mooie Nikon spiegelreflexcamera kon gebruiken is jullie inmiddels duidelijk….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *