De krant van vandaag

Mijn oog viel op een advertentie in de krant.

De tekst begint met Wist je dat…., een aandachttrekker die wij vroeger al in de schoolkrant gebruikten. Er volgde dan meestal een serie niet zo heel interessante ontboezemingen die alleen voor insiders te begrijpen waren. Wist je dat de rector steunzolen draagt en toch erg van wandelen houdt?

Ons wordt verteld dat ruim 80% van alle longkankergevallen veroorzaakt wordt door roken.
Je zou dus een oproep verwachten om met roken te stoppen, maar het is een aansporing tot regelmatige controle.

Dan wordt de toon een beetje verongelijkt: wij vinden dat, wanneer je dit wilt, je jezelf moet kunnen laten onderzoeken. Met én zonder verwijzing van de huisarts. Want jij voelt je lichaam het best aan. (De huisarts voelt je lichaam natuurlijk helemaal niet goed aan!)

Het lijkt er dus op dat mensen in dit voornemen gedwarsboomd worden. Door wie wordt niet verteld.
Maar gelukkig is daar de firma Prescan, die er is zodat jij zolang mogelijk kunt genieten van het leven.

Het lijkt de laatste tijd een beetje mode worden om bozig te klagen dat “ze” erop uit zijn je in het pak te naaien. Luister maar naar Wilders en Trump: de hele wereld wil hen pootje lichten.

In deze advertentie wordt de indruk gewekt dat je je vooral niet moet laten ringeloren en dat het van een onafhankelijke en sterke geest getuigt als je je ondanks alle weerwerk toch laat onderzoeken.

Gelukkig staat Prescan voor je klaar, uit liefde voor het leven.

Ten slotte komen de longen weer even terug, maar die worden natuurlijk meegenomen vanaf €890.
Je bent wel gek als je dit niet doet. Voor je er erg in hebt om je in aanmerking voor een postscan! De intake kost trouwens ook nog €60.

(De total scan is trouwens niet zo heel erg total, want Echo hart, Hartfilm, Longfunctieonderzoek, Consult cardioloog, Laboratoriumonderzoek, Maagonderzoek en Darmonderzoek krijg je alleen als je kiest voor het premiumpakket. Dat kost €1100 extra.)

Wanneer gezondheidszorg en commercie elkaar omarmen krijg ik altijd een onbehaaglijk gevoel.

Examenkoorts

In dezelfde krant kwam ik een staaltje verkeerde beeldspraak tegen. Olaf Tempelman schrijft over leerlingen die met hun examen bezig zijn.
Hij bespreekt met een docent dat het resultaat vaak verrassingen oplevert.

Een leraar zegt het zo: leerlingen die het boven verwachting goed doen, lijken op leerlingen die onverwacht terugvallen. ‘Het is soms een dubbeltje dat op zijn kant valt’.

Welk vak zou die leraar geven?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gelezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.