De reuzen

 

In het kader van Leeuwarden culturele hoofdstad bracht Theater Royal de Luxe een bezoek aan de hoofdstad van Friesland, een fantastisch spektakel.

Als ik kijk naar de grote mensenmassa’s ben ik blij dat ik alles van afstand op mijn scherm kan bekijken, maar ik zou er toch wel erg graag bij zijn geweest.

Wat een prachtig schouwspel!

Het Franse theater Royal de Luxe laat een enorme hond, een reuzenmeisje en een reuzenduiker een lange tocht afleggen door de straten van Leeuwarden en vertelt ondertussen het bijpassende verhaal: er is een blok ijs gevonden waarin zich een enorme schaats bevindt, gemaakt van mammoetbot en -leer.

De vondst van deze prehistorische schaats bewijst dat er toen al reuzen bestonden.

Na een tocht van drie dagen worden de reuzenvader en zijn dochter herenigd en komt alles goed.

De reuzen worden verplaatst door horden in rood livrei gestoken poppenspelers, die zich bedienen van hijskranen, rollend materieel en tientallen touwen met katrollen.

Ze kunnen lopen, hun armen bewegen, zitten en rondkijken. Hun ogen knipperen ook overtuigend.

We volgen het meisje (in het Fries Femke, wat veel mooier klinkt) als ze slaapt, opstaat, doucht en op zoek gaat naar haar vader.

Alle activiteiten worden uitvoerig becommentarieerd, meestal in het Frans en er is steeds muziek.

De hond is levensecht en krijgt regelmatig een stralend kind op zijn rug.

Wat opvalt is, dat er geen enkele poging wordt gedaan de mechanische kant te verdoezelen: de touwen en katrollen zijn duidelijk zichtbaar, evenals de poppenspelers die alles bedienen. Sterker nog: we worden overal bij betrokken, want de omroeper geeft het ritme aan waarin de reuzen moeten bewegen.
Toch heb je er als kijker volstrekt geen last van, je hersenen filteren moeiteloos de hulpmiddelen weg zodat je alleen ziet wat belangrijk is. Het meisje kijkt je aan met haar enorme ogen, knippert loom en draait dan haar hoofd weg. Ze zag mij!
De duiker plaatst zijn voeten, die in zware loodschoenen gestoken zijn zorgvuldig en waakt ervoor niemand in gevaar te brengen met zijn enorme gewicht en lengte (hij is 11 meter hoog!).

 

 

We zien opnamen vanuit een kantoor op de derde verdieping, het gebeurt niet elke dag dat de medewerkers door hun raam iemand op eigen hoogte voorbij zien lopen.

De medewerkers van het theater werken zich uit de naad en roepen vanwege hun kleding duidelijk een associatie op met Gulliver’s Travels.

Langs de weg staan duizenden toeschouwers, vooral de kinderen zijn heel erg enthousiast.

Tijdens haar tocht neemt het reuzenmeisje plaats op een enorme motorfiets, en op een grote step. Ze krijgt ook een lolly met een doorsnede van 30 centimeter.

We mogen meekijken als het meisje een douche neemt, als de lakeien haar sokken en schoenen aantrekken (die zijn een meter lang) en haar jurk aantrekken. Een van de dienaren zorgt ervoor dat ze steeds decent bedekt blijft.

Tijdens haar wandeling staat het reuzenmeisje ineens stil. De Franse dame met roeptoeter kondigt aan dat ze moet plassen!
Langzaam zakt het reuzenmeisje door haar knieën en terwijl ze sereen om zich heen kijkt vormt zich een kleine vijver rond haar voeten. Want reuzenmeisjes hebben ook een reuzenplas.
De livreiërs hebben  haar inmiddels decent de rug toegekeerd en wachten geduldig tot het karwei geklaard is.
Sommige toeschouwers zijn in verwarring: zijn ze nu voyeuristisch bezig en moeten zij ook niet wegkijken?

Op Youtube staan tientallen filmpjes, ik kan er geen genoeg van krijgen. We keken naar een samenvatting van Omroep Friesland, en konden en passant nog even ons Fries ophalen toen omstanders werden geïnterviewd.

 

Wat een mooie voorstelling. Zouden ze een keer in Almere op bezoek komen?

 

De reuzen van Royal de Luxe                                       10

Kijk eens naar een filmpje (er staan er nog veel meer op Youtube)

 

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *