De zaadjes van mijn kaasneef

Onze achtertuin is betegeld en lijkt meer op een erf dan een tuin. Dat bevalt ons prima, want toen we nog planten hadden namen die de boel over en werd ons hoe langer hoe meer kubieke ruimte ontnomen.

We krijgen wel op onze kop: waar moet het overtollige regenwater naar toe? We hebben groen nodig voor onze zuurstof!

We voelen ons schuldig en besluiten de natuur weer wat meer ruimte te geven. Ik maak een bak van pallethout en daarin komt 10 cm aarde.

Mijn kaasneef (hij verkoopt kaas en is de zoon van mijn  tante en oom zaliger) gaf ons als extraatje bij de aanschaf van een stuk kaas een klein zakje met bloemenzaadjes. Die kunnen we nu dus zaaien.

 

Ik bestudeer de gebruiksaanwijzing en zie dat we ook de bijen blij zullen maken: die houden van het soort bloemen dat in onze bak zal groeien.

 

Zoals gewoonlijk ontbreekt ook bij deze handleiding een stukje informatie. Het is lang geleden dat ik een gebruiksaanwijzing trof waarin geen taalfouten stonden, die niet vreselijk slecht vertaald was, die begrijpelijk was en compleet.

 

Ik lees dat één gram zaad voldoende is om een vierkante meter te bezwangeren.

Maar hoeveel zit in het zakje?

 

Ik maak een fijn zaaibed, strooi de zaadjes uit over mijn vruchtbare aarde en ga op vakantie.

Bij mijn terugkomst blijkt de bak helemaal vol te staan met mooie bloemen. Ik vind vooral de blauwe korenbloemen mooi.

 

De bijen komen ook langs en vinden de nectar die ze in de bloemetjes vinden vast van goede kwaliteit. Ze brengen het naar hun kast en daar wordt het honing.

 

Denk daar even aan als je de volgende keer weer kiest voor dit zoete broodbeleg!

 

 

3 reacties

  1. Heel goed Martin, ik ben een tegenstander van stenen tuinen en denk dan ook, hoe meer bloemen, hoe beter voor milieu en natuur.
    Want, zonder bloemen en insecten geen voedsel voor de mens.
    Ga zo door, er kunnen best nog wat bakken bij. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.