Een lintje is goed voor de gezondheid

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De meeste aanvragen voor Koninklijke onderscheidingen leiden tot een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit is de zesde graad in de orde. In 2020 was dit 87 procent van alle onderscheidingen tijdens de lintjesregen. Het gaat in de regel om vrijwilligers die opereren op lokaal niveau.”

Mijn vriend Siebe werd enige tijd geleden verrast door de burgemeester van zijn woonplaats. Die kwam hem namens de koning een lintje brengen.

Ik was gisteren bij hem op bezoek en hij liet mij het kleinood zien met alle parafernalia die erbij horen.

De medaille zit in een mooi blauw koffertje. Hierin zitten ook de oorkonde, een gebruiksaanwijzing en het draaglintje.

Zo’n onderscheiding is niet niks! Er blijken heel wat regels en voorwaarden aan verbonden, die opgesomd worden in de aanwijzingen voor gebruik.

Zo is het slechts bij uitzondering toegestaan de onderscheiding daadwerkelijk te dragen.
Het piepkleine lintje mag je wel op de revers spelden, alleen ingewijden weten welke betekenis dit ornament heeft. Je mag het overigens niet zomaar op je gewone kloffie bevestigen, mannen moeten een colbertje en stropdas dragen en ook aan de kleding van vrouwen worden eisen gesteld. Een en ander wordt door middel van foto’s in de “draagwijzer” * duidelijk gemaakt.
Als je de medaille draagt terwijl je die niet gekregen hebt is dit strafbaar!

De handleiding heeft ook dwingende aanwijzingen voor het geval je nog meer medailles hebt. Er is een lijst van eretekenen die in combinatie met dat van een lid van de Orde van Oranje-Nassau gedragen mogen worden. Het is niet toegestaan het lintje te combineren met onofficiële (carnavals)medailles.
Medailles van de paus tellen wel mee.

De lijst van toegestane medailles is lang. Hij wordt aangevoerd door de Willemsorde, de Baltic Police Order sluit de rij.
De lintjes moeten gedragen worden in volgorde van belangrijkheid, de hoogste onderscheiding het dichtst bij het hart.

Siebe is heel erg blij met zijn lintje. Hij heeft een aantal zware kuren moeten ondergaan, waarvan hij heel zwak geworden is, maar hij is ervan overtuigd dat het vanaf de dag dat hij de onderscheiding kreeg uitgereikt steeds beter met hem gaat.

Ik zal wel nooit lid worden van de Orde, omdat ik als republikein niet veel opheb met het koningshuis en bovendien niet over een stropdas beschik.
Ik zou wel heel graag de nummer 11 van de lijst opgespeld krijgen: de eremedaille voor voortvarendheid en vernuft.

 

De lintjesregen moet wel blijven, omdat het niet zo vaak gebeurt dat “gewone” mensen in het zonnetje worden gezet. De meeste ontvangers ervaren het als een grote eer dat ze een medaille ontvangen  en ik gun ze dat van harte.

Maar ze zouden wel die archaïsche onderverdeling in rangen moeten afschaffen. Erfelijke troonopvolging is tot daar aan toe, maar onze samenleving denkt toch echt niet meer hetzelfde als vroeger over rangen en standen.

 

 

* Voor wie de draagwijzer wil bekijken: deze link

3 reacties

  1. Goedemiddag!
    Hier de lintjesdrager zelf. Ook in tijden van een republiek moet het decoratiestelsel blijven! Kijk maar naar Frankrijk waar nog meer wordt gestrooid dan hier. Die Fransen snappen hoe het werkt.
    Daarom herhaal ik de oproep van de Koning van 27 april j.l. en zal de Franse president zich er direct achter scharen: “Draag meer vrijwilligers voor die in aanmerking komen voor een onderscheiding!”
    Vrijwilligerswerk: vrijwillig, maar niet vrijblijvend én zonder hun inzet valt heel het raderwerk van maatschappij en samenleving uit elkaar….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *