Een Oriëntaalse verrassing

Niet lang geleden overleed Hans, de man van Janny.

Ik ken Hans en Janny al veertig jaar: Janny was collega op mijn eerste school. Hans had een drukkerij in Amsterdam, tijdens mijn studietijd kon ik bij hem wat geld verdienen. Ik ruimde op, maakte schoon en deed wat eenvoudige voorbereidende werkzaamheden, zoals papier snijden met de indrukwekkende snijmachine, die met één machtige diagonale snijbeweging een pak van tien centimeter dik kon doorsnijden.

Door de drukpers steeds een stukje te laten draaien kon ik die ook van binnen schoonmaken. Dat heette “tornen”.

Hans maakte prachtig drukwerk maar was nogal chaotisch en slordig van aard, dus er was voor mij altijd voldoende werk.

Ik leerde hem bridge en deze sport paste zo goed bij hem dat hij uiteindelijk eerste divisie speelde en zijn leermeester verre overtrof.

Ook toen ik elders ging studeren, werken en wonen hielden we contact en op een gegeven moment werden Janny en ik weer collega’s op ROC Flevoland. Ze werd een zeer deskundig en gewaardeerd lid van mijn team.

 

Hans had de gewoonte af en toe een feest of drive te organiseren en deed dat vaak in zijn favoriete Chinese restaurant Golden River in Laren. Hij keek dan niet op een tientje, zijn zoon vertelde dat hij de eigenaar 20% bovenop diens prijs bood als alles perfect zou lopen.

 

De familie had een afscheidsbijeenkomst georganiseerd in De Groene Afslag in Blaricum, hier konden we nog wat verhalen over Hans delen.

Zijn zoon Maarten vertelde dat de familie deze ontmoeting graag in Golden River had gehouden, maar dat ging niet omdat dit restaurant niet lang geleden gesloopt was. De vraag naar traditioneel Chinees-Indisch eten neemt af.

 

 

Dus werd gekozen voor de Groene afslag. Toen Maarten hier een ruimte wilde reserveren kreeg hij te horen dat er nog maar één zaal beschikbaar was, die de naam Chinees Museum droeg.

De Groene afslag is gevestigd in een voormalige kazerne, die ook nog een tijd dienst heeft gedaan als AZC. De verbeelding is er aan de macht, de inrichting bestaat voor het grootste deel uit hergebruikt materiaal. Het restaurant is vegan, er wordt gekookt met plaatselijke producten en het is er een gezellige chaos.

Maarten en zijn broer Stephen gingen vooraf even poolshoogte nemen en werden naar een zaal geleid die tot hun stomme verbazing was ingericht met de spullen van het gesloopte restaurant Golden River.

Toen duidelijk werd dat na de sloop alles in de afvalcontainer zou belanden hadden de eigenaars van de Groene Afslag gevraagd of zij het een en ander konden overnemen om te gebruiken voor de inrichting van hun museumkamer. (Sinds 2020 staat de cultuur van Chinees-Indische restaurants (met bami, nasi, babi panggang, Foe Yong Hai, saté en Tjap Tjoy) op de Nederlandse cultureel erfgoedlijst).

Ze kregen alles: de belettering van de gevel, de menukaarten, bestek, borden en interieuraankleding.

 

De afscheidsbijeenkomst had niet op een geschikter plek kunnen plaatsvinden!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.