Als drie favorieten bij elkaar komen

 

We brachten een bezoek aan museum het Schip in Amsterdam, dat  gevestigd is in een prachtig verbouwde school die honderd jaar geleden gebouwd werd in de Amsterdamse-school-stijl.

Ik kende de vaste collectie al, maar nu was er een speciale tentoonstelling over de invloeden van de Nederlands-Indische cultuur op de Amsterdamse school. Dat bracht dus twee van mijn favorieten bij elkaar.

We keken ook naar een documentaire van Frans Leidelmeijer, die aantoonde dat er sprake was van kruisbestuiving: in Indonesië staan gebouwen die duidelijk Amsterdamse Schoolelementen bevatten.

De art-decospecialist was zelf ook aanwezig, gaf een lezing en beantwoordde vragen. Hij was gereserveerd maar moest toch lachen toen een van de aanwezigen hem de vraag stelde hoeveel kostuums hij eigenlijk bezat. Aanleiding voor deze vraag was dat de oude man in elk shot anders gekleed was.

Mooi en interessant.

 

Ik schreef al eens eerder een blog over mijn favoriete architectuurstijl en over Indonesië in de tijd dat het nog een kolonie van Nederland was.

Er kwam nu nog een derde favoriet bij: postzegels. In de zaal bleek de kleindochter van Chris Lebeau te zitten, een architect die een belangrijke rol speelde in de kruisbestuiving.

Ik kende die naam: enkele van de mooiste Nederlandse postzegels zijn door hem ontworpen.

 

We wandelden naar de Rozengracht en besloten de dag met een heerlijke Indonesische maaltijd bij restaurant Long Pura. Onze vriendin Patricia (die zelf ook  “een druppeltje Indisch bloed heeft”) trakteerde.

Een mooie dag.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *