Elon Musk heeft goede plannen

Auto’s behoren niet tot de dingen waar ik enthousiast van kan worden. Ik heb er één voor de deur staan, maar ik rijd er niet veel kilometers in (4-5000 per jaar). Ik vind ze gevaarlijk en houd helemaal niet van lange ritten. Maar als je een caravan hebt is een auto toch wel erg handig.

teslaIk vind sommige auto’s wel erg mooi qua design, de Tesla spant de kroon. Helemaal bijzonder is natuurlijk, dat hij elektrisch is: een kennis kwam er laatst in aanrijden, je hoorde alleen het zoeven van de banden….

Ik vind het een geweldige ontwikkeling dat er steeds meer elektrische auto’s op de weg verschijnen, ik ben ervan overtuigd dat de trend doorzet. Het zal niet lang meer duren voor alle benzine en diesel slurpende monsters uitgebannen zijn.

Zonnepanelen hebben ook mijn aandacht. Men dringt er van veel kanten op aan dat we ze aanschaffen (ik heb flink wat vierkante meters geschikt dak). Ik hoor mooie verhalen van een vriend wiens elektriciteitsmeter regelmatig terugdraait: hij verdient geld met zijn panelen.

dakBezwaar tot nu toe is, dat ik ze zo lelijk vind: ze zijn lukraak met beugels bovenop de dakpannen geplaatst en ontsieren zo het oorspronkelijke architectonische ontwerp. Ik voer altijd aan dat ik wacht tot er mooie panelen in de handel komen. Nu is het zo ver.

Nog een probleem: opslag

Er zijn heel interessante ontwikkelingen gaande op het gebied van energievoorziening. We kennen allemaal de experimenten met windmolens (gaat niet zo goed) en zelfvoorzienende huizen.
Tot nu toe is er altijd een groot probleem geweest met elektriciteit als energiebron: we kunnen het zo slecht opslaan.
Ik las over een interessant experiment in de Haag, waar de batterijen van de geparkeerde elektrische auto’s fungeerden als opslag. Zij voorzagen de huizen in die wijk van stroom als de zon het liet afweten. Dit is natuurlijk niet helemaal ideaal, omdat auto’s natuurlijk ook weleens gebruikt moeten worden…

Elon Musk

Mijn zoon stuurde me een heel interessant filmpje, het was een presentatie van Elon Musk, een steenrijke Amerikaanse ondernemer die een aantal projecten in gang gezet heet, hij is ook betrokken bij de Tesla.

In dit filmpje presenteert hij zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het dak, ze zijn vormgegeven als pannen of leien en zijn niet lelijk.

Hij vertelt zijn verhaal te midden van enkele huizen die al geheel op zonne-energie draaien. Ze hebben niet alleen zonnepanelen op het dak, maar ook een “power wall” waarin energie kan worden opgeslagen.

Samenvatting van het filmpje:

Er is een global-warming crisis, elektrische auto’s en solar houses kunnen een oplossing bieden. Elektrische auto’s worden steeds aantrekkelijker, zonnehuizen nu ook.
De daken van solar houses zien er mooier uit, gaan langer mee, zijn beter geïsoleerd en kosten minder dan een gewoon dak en gewone elektriciteit.

Why would you buy anything else?
Tesla and solar houses will accelerate the world’s transition to sustainable energy.

Het gaat dus om drie zaken: een dak met zonnepanelen dat er mooi uitziet, gecombineerd met opslag en transport. Overdag leveren de zonnepanelen stroom en wordt de solar wall gevuld, ’s nachts komt de energie uit de solar wall. Je kunt dan indefinetely in je energiebehoefte voorzien.

zonnepanelen-almereEr is natuurlijk nog veel meer energie nodig: hiervoor kunnen solar farms worden ingezet, er bestaan er al een paar. Deze boerderijen moeten voor ongeveer 70% van de energie zorgen, de daken voor de andere 30%. (Op de foto een bescheiden installatie in Almere).

 

solar-houseWe zien plaatjes van een heel mooi huis, met een Tesla in de garage. Inderdaad heel indrukwekkend. Mooi, betaalbaar, en goed voor het milieu.

 

Er volgt nog een demonstratie om te laten zien hoe sterk het materiaal is waarvan de zonnedaken gemaakt zijn (geen schade meer door hagel!) en af en toe rijdt spookachtig een Tesla zonder bestuurder de garage uit.

Musk is geen begenadigd spreker: het lijkt niet op de gelikte Ted-talks die je vaak op Youtube ziet. Hij heeft het over een geweldig potentieel: waarom zouden we deze richting niet inslaan?

This is the future we want!

Enkele cijfers: wat is “affordable”:

Nieuwprijs Tesla: €70.000 – €100.000
Plaatsen laadpaal: €659
Prijs per km: €0,044
Actieradius 426 km
Oplaadtijd 37 uur (thuis), 2 uur (snellaadpunt)
Een zonnepaneel kost tussen de € 200 en € 300 (€ 130 per m2). (In Nederland, de mooie Amerikaanse moderne oplossing zal ongetwijfeld duurder zijn). Je verdient dit natuurlijk wel in de loop der jaren terug.
Solar Wall $5500,-

Ik werd toch wel enthousiast van de presentatie, we hebben wel wat optimisme nodig…

Dit is de link naar het filmpje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *