Leesvoer voor de vakantie

Als je op vakantie gaat is het van het grootste belang dat je voldoende boeken meeneemt. Stel je voor dat je een lekker plekje in de schaduw op een Terschellings terrasje hebt gevonden en dat je dan zonder lectuur zit!

Ik lees veel, maar tijdens vakanties ga ik pas echt los. Dat geldt ook voor mijn echtgenote. Het eerste wat we doen als we onze caravan neergezet hebben is het boekenplankje vullen, de ervaring leert dat het aan het eind van de vakantie bijna leeg is.

Ik maakte vast een inventarisatie en kwam erachter dat ik over voldoende non-fictie beschik, maar dat er te weinig romans klaarstaan. Het liefst zou ik krakers meenemen zoals The Goldfinch van Donna Tartt, The Corrections van Frantzen of de nieuwste Irving, maar ik ben nog niets van dat kaliber op het spoor.

Ik herinnerde me dat ik vroeger rond deze tijd altijd de detective en thrillergids van Vrij Nederland zorgvuldig doornam. Ik koos altijd een paar boeken uit die vier of vijf sterren kregen.

Toevallig ligt de nieuwste net in de winkel, ik besloot om hier weer een selectie uit te maken.

Ik heb hem inmiddels uit, er staan 618 titels in, waarvan 8 met vijf sterren zijn beloond. De VN-thriller van het jaar is Zijn bloedige plan (His Bloody Project) van Graeme Macrae Burnet.

Ik kan er niet goed achter komen welke criteria er worden gehanteerd om een boek in de gids op te nemen. Tot mijn verbazing ontbreken al mijn favoriete auteurs (James W. Hall, Carl Hiaasen, Tony Hillerman, Elmore Leonard, Trevanian, L.R. Wright en zelfs John leCarré!) Het kan zijn dat niet al hun titels in het Nederlands zijn vertaald, of niet meer verkrijgbaar zijn (sommige auteurs leven niet meer), maar het is heel vreemd dat er niet één van hun boeken in voorkomt.

Wat me wel opvalt, is dat er heel veel Nederlandse en Vlaamse thrillers in staan. Verder zijn er opvallend veel boordelingen met maar een ster, of twee. Enkele boeken kregen er zelfs niet een.

Het is wel grappig om in zulk kort tijdbestek zoveel korte beschrijvingen van plots te zien langskomen. Wat heel vaak terugkomt: de hoofdpersoon heeft een groot verlies geleden (familielid dood) en moet een nieuw leven opbouwen. Verder herken je heel vaak het gegeven dat de hoofdpersoon ergens aan lijdt, of een probleem heeft Ze zijn aan de drank, hebben een midlife crisis of zelfs de ziekte van Parkinson.

De meeste boeken trekken me niet aan. Als ze minder dan vier sterren krijgen vallen ze in ieder geval af. Ik vertrouw maar op de redactie, hoewel die me in het verleden wel eens teleurgesteld heeft.

Ik kies uiteindelijk voor de thriller van het jaar en nog een paar vijf-sterrenboeken. Ik heb ze besteld bij Amazon, de meeste kosten maar een paar Pond. Het duurt wel lang voor ze bezorgd worden, ik verwacht ze 22 juli.

 

 


De trilogie van Emilie Schepp (Memento, Narcotica en Post Mortem) leek me ook wel wat, die Scandinaviërs kunnen over het algemeen goed schrijven. Wat zou ik graag de Millennium trilogie voor het eerst lezen….

Als cadeautje kreeg in deze week van het spannende boek een novelle van Deon Meyer. Benieuwd of deze beter vertaald is dan zijn eerste boek.

 

 

Vakantie: ik ben er klaar voor!

 

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gelezen

1 reactie

  1. Hoi Martin,

    Leuk zo’n opsomming van thrillers! Ik ben benieuwd! Veel leesplezier voor jullie beiden tijdens een prachtige vakantie!

    Groetjes,
    Winniefred

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *