Mooi hout

Hout is een prachtig materiaal. Misschien had ik timmerman moeten worden, maar het is anders gelopen.

Ik heb wel regelmatig meubels zelf gemaakt, een tafel voor de kinderen (met bijpassende stoeltjes die er precies onder pasten), een grote wand/boekenkast waarin ook een eettafel was opgenomen en hoogslapers voor de kinderen. Ik maakte er een patrijspoort in en er was ook een geheim vak.

DSC_0001

Mijn pronkstuk was het familiekastje. Geïnspireerd door een meubel dat we in hotel New York hadden gezien maakte ik een dressoir waar ik nu nog steeds trots op ben. Greet heeft het geschilderd en gebruikte hiervoor motieven van de Navajo’s.

 

DSC_0004 DSC_0003 DSC_0002
Zij schilderde afbeeldingen van de familie op de panelen: Ben met (zoals altijd) twee voorwerpen, in elke hand één. Bas had een boek bij zich en ik werd afgebeeld met twee van mijn beroepsattributen: een schoolboek en een krijtje. Greet schilderde zichzelf op de zijkant waarvan ik geen foto kon maken.

Ik herinner me nog dat ik het heel moeilijk vond goed te zagen. Vaak had ik een millimetertje te veel of te weinig. Vooral het feit dat de zaag een of twee millimeter opeet vond ik lastig.
De laatste jaren heb ik niets meer gemaakt, Ikea verkoopt voor weinig geld heel mooie spullen waarvan de onderdelen wel goed in elkaar passen….

Phil Koomen

Af en toe wordt mijn belangstelling weer geprikkeld, zoals de keren dat we een bezoek brachten aan onze vrienden in Engeland, Phil en Esmyr.
Philip is meubelmaker van beroep en maakt prachtig design op maat. Afgelopen jaar had hij een tentoonstelling in een museum in Henley-on-Thames. Hij werkt met verschillende soorten hout en maakt gebruik van de tekening van het materiaal. Hij legt ook vaak hout in.

cabinetfearndetail1 phil-and-esmyr-at-rrm
Dit is zijn website.

Salvage Hunters

sh clarcs stoolOok in het programma Salvage Hunters (op Discovery, zie mijn blog hierover) komen regelmatig mooie houten meubels aan bod. Het gaat dan vaak om antieke spullen die soms jarenlang verwaarloosd zijn en er na een opknapbeurt weer prachtig uitzien (“from junk to gem”).
Ik vind het leuk om te zien hoe ze de meubels vinden (en vervolgens voor een prikje kopen), maar nog interessanter is het proces waarin ze weer toonbaar worden gemaakt. Het is volstrekt geen probleem als het hout oud is of gebutst, dat maakt het juist nog mooier.

Vloggers

Op zoek naar meer stuitte ik op Youtube op weer een ander soort filmpjes: vloggers laten precies zien hoe ze dingen maken of opknappen.
Ik kan er uren naar kijken, ik ben vooral onder de indruk van de prachtige houtverbindingen die ze toepassen. Overigens hebben ze allemaal wel een prachtige workshop met heel moderne houtbewerkingsmachines. Als ik die had gehad zou ik er nooit een millimetertje naast gezeten hebben en zou ik ook de mooiste dingen hebben gemaakt…

Amerikanen zijn gek op hout (ze hebben er ook heel veel van), maar maken veel meubels in Wild-West stijl of van dat zware, donkere soort dat je vaak op tv ziet in Amerikaanse “gezellige” restaurants. Niet helemaal mijn smaak.

WandelEen van de vloggers maakt ook vaak gebruik van “reclaimed wood”. Je gelooft je ogen niet hoe een paar oude balken, versplinterd en vol spijkers toch prachtige planken kunnen opleveren.
Hij struint echter ook junkyards af en scoort dan afgedankte meubelen. Hij maakt ze weer mooi of gebruikt de panelen om een nieuwe tafel of kast te maken.
Matthias Wandel is wat ik een wood-nerd zou willen noemen: hij is in staat een week te besteden aan een ingewikkelde geconstrueerde contraptie waarmee hij vervolgens een aantal gaten precies op de goede plek kan boren. Zijn werkstukken zijn ongelooflijk stevig, maar daarmee ook een beetje lomp.
Zijn site.    Een voorbeeld van zijn werkwijze. (Let ook op zijn Canadese accent).

LynnLynn, van Darbin Onvar, is een Amerikaanse met een heerlijk Zweeds accent. Zij maakt ook dingen in haar workshop en haar man filmt dat. Bijvoorbeeld dit filmpje.

 

Ik kan hier geen genoeg van krijgen, ik word er helemaal rustig van. Wat  wel heel erg opvalt is het feit dat ze gebruikmaken van maten in inches. Heel lastig!

Ikea of Amsterdamse school?

We stonden op het punt een kast bij Ikea te kopen, maar een bezoek aan het Stedelijk Museum (Amsterdamse School interieurs) bracht ons op andere gedachten. Er staat heel veel op Marktplaats en het is niet duur! Ik bracht een bod uit op een Amsterdamse School-kastje en Greet kocht een idem toilettafel.

theekastje

toiletmeubel

Ik heb er nu al zin in alles mooi op te knappen en te poetsen!

3 reacties

  1. Hallo Martin
    Wat een lovely blog! We’re honoured you mentioned us! 🙂
    Wist je dat Jody ook van alles maakt van stukken hout die soms de ‘off cuts’ van Phils hout zijn! Zie koomen.co.uk en op jodykoomen.co.uk heeft ie een blog.
    Succes met het opknappen van die leuke meubeltjes; wat zal da een voldoening geven. Bovendien, natuurlijk unieker dan naar Ikea te gaan want dan zit toch iedereen (in elk land Nb) met dezelfde dingen in huis? Ik kom het allemaal een keer bewonderen. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *