Over het nut van Roman Blackwood en het verschil tussen de A- en B-lijn

 

Het gebeurt niet vaak dat de frequentiestaat zoveel identieke contracten vertoont, met zoveel gelijkluidende resultaten. Hier is zo’n spel.

Dit spel werd 2 mei 2017 gespeeld op Bridgeclub Almere. Aan het meestgeboden contract te zien (5 Schoppen) heeft bijna elk paar een slemonderzoek gedaan.
Dat was natuurlijk een verstandige actie, want het scheelt heel weinig of je maakt inderdaad 12 slagen met Schoppen als troef.
Het is wel verstandig om uit te zoeken over hoeveel azen men beschikt. Slem met twee of meer azen buitenboord is geen verstandige onderneming.

Er is een prachtig instrument om dit te onderzoeken: Roman Blackwood. Met deze conventie wordt het (anders toch nooit gebruikte) bod van 4 SA gebruikt om partner te vragen over hoeveel azen (of keycards) hij beschikt.
Partner mag nooit passen en geeft met zijn antwoord  aan wat hij heeft: 5 Klaver betekent 0 of 3, 5 Ruiten 1 of 4 en 5 Harten 2 zonder troefvrouw.

In dit spel zal hoogstwaarschijnlijk elke Oost de azen hebben gevraagd. Het antwoord was teleurstellend: slechts 1.
De conclusie was duidelijk: er zijn twee azen weg, dus slem is niet mogelijk.
Oost zwaait af naar 5 Schoppen en zijn partner past.
Je verliest alleen twee rode azen en het contract is precies gemaakt.

Acht Oost-West paren in de A-lijn volgden deze strategie, één paar heeft geen slempoging ondernomen (Foei, Jagermannen! Geef West Ruitenaas in plaats van Ruitenheer en je hebt een volledige nul te pakken!).
De score was natuurlijk wel identiek (5 Schoppen contract levert evenveel op als 4 Schoppen +1).

Het resultaat was een mooie 50% voor alle paren!

De B-lijn vertoonde een ander patroon.
Deze lijn speelde dezelfde spellen, maar hier liep het anders: drie paren hadden niet door dat slem heel dichtbij was en namen genoegen met de manche, één paar deed een poging, net als de A-lijners en één paar wist niet af te remmen: Peter en Jan gingen roemloos down in 6 Schoppen.

En dan Bob en Jaap: zij zagen kans 2 down te gaan in 4 Schoppen. Ze hebben dus maar 8 slagen gemaakt terwijl ze er 11 kunnen maken. Een hele prestatie!
(Het zou kunnen dat de arbiter hier strafslagen heeft uitgedeeld, bijvoorbeeld vanwege verzaken).
De goede bieders verdienden hier dus 70% en de anderen werden afgestraft met 20 respectievelijk 0 %.

Wat een mooi spel is bridge toch!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Bridge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *