De restauratie van een historische zeilboot

Ik stuitte op een prachtige serie filmpjes, van een Engelse zeeman/botenbouwer.

Hij kocht aan de westkust van Amerika voor £ 1,- een oud houten schip uit 1910: de Tally Ho.

Deze prachtige zeilboot had jarenlang dienstgedaan als vissersboot, heeft  aan wedstrijden meegedaan, is een keer aan de grond gelopen mar werd uiteindelijk afgedankt. Het schip heeft tientallen jaren liggen rotten, maar gaat nu gered worden.

 

Leo Goolden is een sympathieke jonge Engelsman die enorm veel van zeilen en boten weet. Hij is daarnaast een geschoold timmerman, dus het project is bij hem in goede handen.
Vrienden gaven toestemming gebruik te maken van hun werkplaats, in de staat Washington. Het wrak werd daarnaartoe gebracht en we kunnen getuige zijn van de eerste stappen op weg naar een complete restauratie en uiteindelijk de terugreis naar Engeland.

 

Goolden werkt meestentijds alleen, maar ontvangt soms vrienden en bekenden, die hem gedurende enige tijd bijstaan.
Het is adembenemend hem bezig te zien: hij is onvermoeibaar, geeft nooit op, is heel handig en heeft geweldige kennis van zaken.

Op het eerste gezicht is de boot reddeloos: bijna alles is eraf gesloopt en heel veel planken zijn verrot.

De eerste 14 afleveringen zijn inmiddels op YouTube gezet, en tot nu toe is hij eigenlijk nog niet aan de opbouw begonnen.
De kielbalk kon niet gered worden, het was dus nodig een nieuwe te maken. We zien hoe hij zorgvuldig het hout uitzoekt (twee enorme balken die anderhalve ton per stuk wegen), ze met enorme moeite verplaatst en uiteindelijk aan elkaar verbindt (door middel van een prachtige constructie, een scarph).

 

Af en toe moet hij het werk stilleggen om enkele weken te werken. Hij gaat dan als bootsman of eerste stuurman mee op een zeiljacht en verdient op die manier weer wat geld om door te kunnen werken aan Tally Ho.

Het is een feest de mooi gemaakte filmpjes te bekijken.

Dit is het adres van zijn website, hier kan je ook de filmpjes vinden.

 

Ik wacht met spanning op de volgende aflevering.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *