Ruitenboer

Afgelopen week werd in heel Nederland het Ruitenboer bridgetoernooi gespeeld. Voor elke speelavond zijn er spellen voorgeselecteerd, na afloop wordt een boekje uitgedeeld met commentaar.

Ik speelde dinsdag met Frans (13e met 52,23%) en donderdag met Willy (mijn eigen partner Greet moest werken) 3e met 64,39%.

Er is met elk spel meestal wel iets aan de hand, het commentaar is best leerzaam, maar niet altijd correct (zie spel 11 van donderdag).

Niet met je aas uitgekomen?

Slem is mogelijk bij spel 4 van dinsdagavond.

Het slem werd 4 keer uitgeboden (1 keer 7…), 10 paren bleven in de manche steken.

De leider moet een contrasnit nemen met klaveren: wordt de heer gedekt, dan kunnen op VB de ruitenverliezers weg. Als Oost de heer niet dekt gooi je een ruitenverliezer weg en daarna nog een op de vrouw.
Later kunnen zelfs de schoppenverliezers ook nog op de klavers weg.

Onze tegenstanders boden 4 Harten. Noord had geopend met 1 SA (vanwege de verdeling geen goede opening; je kunt hier door reverse te bieden je hand veel beter omschrijven) en kreeg een transferbod van 2 Ruiten. Het contract kwam dus in de Noordhand, ik startte met schoppen en mijn partner nam de slag met het aas.
Als het contract in de Zuidhand zit moet West beslissen of hij met schoppenaas start of niet. Als je dat niet doet gaat hij naar bed en moet je 4H +3 noteren….

Te simpel

Spel 11 van donderdagavond was ook een lastig uit te bieden slem.
Probleem is, dat je met de sterke Zuidhand geen goed rebid hebt.
De bieding zal gaan: 1S – 2K- ? Wat moet je bieden? 2 SA is uit den boze, dat belooft 13 punten (terwijl je er 19 hebt). Je kunt geen andere kleur introduceren en op welke hoogte zou je klaver moeten steunen?
Je zou een fake-bodje kunnen doen van 3H, maar je zal zien dat je partner je dan enthousiast in die kleur gaat steunen…
Er zit niets anders op dan te springen naar 3 SA. En daar past je partner natuurlijk op.

Het boekje stelt dit spel veel te simpel voor. “Zuids sprong naar 3 SA toont 18-19 punten”. Dat is niet waar, Zuid zou ook 3 SA bieden met 15 of 16 punten.

Zoals het spel zit heb je 14 slagen…..
Onze tegenstanders boden het slem niet, dus we scoorden goed.

Ruitenboer: altijd leuk,             8.

 

1 reactie

  1. Wat een verhaal Martin. Er komt wel weer wat bovendrijven. Ik heb net de app Beter bridgen geïnstalleerd en zal het nader bestuderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *