Sushi eten terwijl je niet van vis houdt

Een mens moet af en toe iets nieuws proberen. Je hoort vaak enthousiaste verhalen van mensen die Japans gegeten hebben, vooral Sushi is heel populair.
Toen ik hoorde dat er ook heel wat varianten waren waarin geen dode zeebeestjes verwerkt waren was ik om.

We gingen naar restaurant Sake in Almere. Anders dan door het ontbreken van de accent aigu wordt gesuggereerd is dit niet een restaurant waar een Friese kok de pollepel hanteert, maar gewoon een Japanse eettent. Men hanteert hier de volgende formule:

Menu

ONS CONCEPT
Restaurant Sake hanteert een all-you-can-eat concept. Dit houdt het volgende in:

– U kunt 2 uur lang onbeperkt uit onze menukaart bestellen. Uiteraard kunt u na het eten nog rustig genieten van een aperitief of dessert
– Bestellen gaat door middel van een bestelformulier, waarop u het aantal gerechten kunt invullen. Per ronde kunt u per persoon maximaal 5 gerechten bestellen.
– Na het invullen van uw bestelformulier worden uw gerechten in kleine porties aan uw tafel geserveerd. Na het nuttigen van de gerechten, kunt u de volgende bestelling doorgeven. Elke ronde kunt u uw menu opnieuw samenstellen
– Om verspilling te voorkomen hanteren wij een verspillingsbeleid, bestel daarom alleen zoveel u op kunt. Restanten als gevolg van overbestelling worden in rekening gebracht. Sushi € 1,- per stuk, gerechten € 2,- per stuk.

Prijzen

Ma t/m Wo                            € 21,80 p.p.
Do t/m Zo 
(& feestdagen) € 24,80 p.p.
Kinderen (4 t/m 10 jaar)  € 12,00 p.p.

 

Een zorgvuldige bestudering van de in neonkleuren uitgevoerde menukaart bracht aan het licht dat er inderdaad heel wat visloze gerechtjes verkrijgbaar waren.
We streepten er ieder vijf aan, zetten de bestelkaart rechtop in de houder en wachtten af.

Al snel verscheen de ober met onze drankjes, die niet inbegrepen waren in de prijs.
Na nog wat langer wachten werden de eerste schaaltjes met piepkleine gerechtjes op tafel gezet. Op de een of andere manier is het me gelukt de bami met behulp van de eetstokjes naar binnen te krijgen, op ons verzoek kregen we daarna de beschikking over voor ons gebruikelijker eetgerei.

Na de bami kreeg ik enkele sushi’s, een schijfje avocado en een stukje omelet waren met een klontje rijst bijeengehouden door een bandje zeewier. Het smaakte wel lekker, maar kwam kennelijk direct uit de koelkast.

We vulden opnieuw de kaart in en maakten nu gebruik van de tweede kolom (van de zes beschikbare). Ik koos nu kipgerechtjes.

Er was inmiddels anderhalf uur verstreken en de tijd drong, we hadden kaartjes voor de film.

In de derde kolom vulden we enkele zoete gerechtjes in, als toetje.
We bestelden ook maar vast koffie, die prompt arriveerde.

Wat vonden we er van?

Het is beste een leuke ervaring, eten in een sushi-restaurant.
Je moet wel even wennen aan de omstandigheid dat je steeds een klein hapje krijgt en dan weer een tijdje moet wachten.
De smaak was goed, maar bijna alles was een beetje lauw. Ook dat is wennen.

Ik kan het natuurlijk niet laten me te verdiepen in het concept. All you can eat is een beetje te veel gezegd: je mag binnen een periode van twee uur maximaal 5 x 6 gerechtjes aankruisen. Je doet er wel verstandig aan meteen opnieuw te bestellen zodra er wat gebracht is omdat je vrij lang moet wachten.
Dertig gerechtjes: dat lijkt heel veel, maar de meeste bestaan uit niet meer dan twee of drie happen.

Ik vraag me weleens af of restaurants geen verlies lijden als ze een formule als deze hanteren, ik denk dat dit risico bij Sake heel klein is. Er zullen vast mensen zijn, zoals wij, die lang niet aan de 30 keuzes komen en je mag niet teveel bestellen.

Elders

Hoe is de vergelijking met een gewoon all you can eat-restaurant?  We aten eerder bij Onderweg. Een van de nadelen van deze eetgelegenheid is, dat er zoveel gelopen wordt omdat mensen voortdurend nieuw eten halen. Dat bezwaar is er niet bij Sake.
De bordjes bij Onderweg zijn weliswaar klein, maar je kunt wel zoveel nemen als je wilt, waar bij Sake geen sprake van is. Bij Onderweg is er voor zover ik weet geen enkele beperking, ook geen “verspillingsbeleid”. De prijzen liggen wel wat hoger, maar drankjes zijn inbegrepen. Die zijn bij Sake behoorlijk duur.

Gaan we nog een keer eten bij Sake?
Waarschijnlijk wel, we weten nu precies wat ons te wachten staat en hoe we (als Hollanders!) optimaal gebruik kunnen maken van het gebodene.

Restaurant Sake Almere                7

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Eten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *