Twee mooie series

We hebben het deze zomer goed getroffen met de series die we keken. Zoals bekend is er heel veel rommel op de markt, de kunst is de kwaliteit eruit te zeven.

Als een serie door HBO gemaakt is weet je bijna zeker dat je goed zit.

Show me a Hero lijkt eigenlijk meer op een documentaire dan op een spannend verhaal. De serie is dan ook gebaseerd op een true story en verder niet opgepimpt of spannender gemaakt.

 

 

 

Synopsis

In an America generations removed from the greatest civil rights struggles of the 1960s, the young mayor of a mid-sized American city is faced with a federal court order that says he must build a small number of low-income housing units in the white neighborhoods of his town. His attempt to do so tears the entire city apart, paralyzes the municipal government and, ultimately, destroys the mayor and his political future. From creator David Simon (HBO’s Treme and The Wire) and director Paul Haggis (Crash), and based on the nonfiction book of the same name by Lisa Belkin, the six-part HBO Miniseries presentation Show Me a Hero explores notions of home, race and community through the lives of elected officials, bureaucrats, activists and ordinary citizens in Yonkers, NY.

(deze tekst komt van Amazon).

Het geeft een inzichtelijk beeld van de verhouding die er in Amerika bestaat tussen de rechterlijke macht en de gemeentepolitiek. Ik was erg verbaasd te zien dat de rechter de councilmen uiteindelijk dwong om voor het plan te stemmen. Als ze dat niet zouden doen moesten ze de gevangenis in! Hoe zit het met  “zonder last en ruggespraak” van de gekozen officials en met de scheiding der machten?

Je krijgt verder een goede inkijk in de machinaties binnen de plaatselijke politiek in de USA. Treurig is, dat iemand die oorspronkelijk van goede wil is en het hart op de juiste plaats heeft zitten toch vermalen wordt in de opportunistische, valse politieke praktijk.

De titel is ontleend aan een citaat van Scott Fitzgerald:

Show me a Hero:            8

 

Heel andere koek is The Affair, een weinig aanlokkelijke titel, die vrij veel weg geeft.
Ik zit altijd heel erg ongemakkelijk in mijn stoel te draaien als op televisie mensen elkaar bedriegen of voorliegen. (Het ergste in dit opzicht is een undercoveragent, die elk moment ontmaskerd kan worden, maar dit terzijde).

 

Je moet het bedrog maar voor lief nemen en ook de steeds terugkerende weinig verhullende seks-scenes (op de een of andere manier ligt het laken altijd zo dat de genitaliën toevallig net uit beeld zijn), want het is een fantastische serie.

Winner of the Golden Globe for Best Television Series–Drama and Best Actress in a Television Series–Drama (Ruth Wilson), The Affair is a provocative and suspenseful look at how many stories are involved in every love affair. Noah Solloway (Dominic West) is a New York City schoolteacher and happily married father who finds himself powerfully attracted to waitress Alison Lockhart (Wilson) while vacationing with his family on Long Island. But nothing is as simple as boy-meets-girl, as both sides of the romance are explored by a detective investigating a murder.

(deze tekst komt van Amazon).

Voor mij is het altijd heel belangrijk dat de gebeurtenissen geloofwaardig zijn en de karakters realistisch.
Ik ben er stellig van overtuigd dat er zat mensen zijn zoals Noah en Alison (en hun echtgenoten) en dat in het echte leven het er net zo aan toe gaat.

Het acteren is geweldig (vooral Ruth Wilson!) en de dialogen knap geschreven. (Te vaak weten mensen in Amerikaanse series onder alle omstandigheden precies wat ze moeten zeggen en weten ze dat altijd ook nog bijzonder goed onder woorden te brengen).

 

De regisseur heeft gekozen voor een heel bijzondere aanpak: het verhaal wordt vanuit twee gezichtspunten verteld en dat is duidelijk te zien; de woordkeus, het gedrag en zelfs de kleding verschillen in de elkaar afwisselende narratieven.

Heel langzaam (het grote voordeel van een serie boven een bioscoopfilm is dat men de tijd heeft) wordt het verhaal opgebouwd, we krijgen volop de kans de hoofdrolspelers te leren kennen.
Een bijzondere rol is weggelegd voor de plaats van handeling: Montauk, een schitterende badplaats die op het uiterste puntje ligt van Long Island, ongeveer 200 mijl van New York.

 

Ik had de serie een tijdje geleden op DVD aangeschaft, toen we Netflix kregen bleek dat The Affair ook via deze dienst te zien is.
Maar Netflix op de camping is een ramp, dus het kwam goed uit dat we hem op schijf hadden.
Er is inmiddels een tweede seizoen (en zelfs een derde, geloof ik), daar heb ik wat ambivalente gevoelens bij (meer is niet per definitie altijd leuk), maar ik wil natuurlijk wel graag weten hoe het verder gaat. Dat gaan we op Netflix bekijken.

The Affair          8
 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *