Vogels en zonnepanelen

Het wordt eindelijk weer weer om lekker buiten te zijn. We hebben de buitenkamer weer in gereedheid gebracht, blad opgeveegd en alles schoongemaakt.

Er zijn ook weer wat leuke voorwerpen bijgekomen, alles met een eigen verhaal.

Ongewild is er dit jaar een thema ingeslopen: we hebben een glazen meeuw opgehangen die de reis van Terschelling naar Almere overleefd heeft, een geschenk kreeg een plaatsje en er is zelfs een Bauhaus vogelhuisje bijgekomen.

De meeuw is gemaakt door Henny Terpstra, die glas-in-lood workshops geeft (we hebben er al meerdere keren aan deelgenomen).
In plaats van bloemen ontving ik bij mijn beëdiging tot Statenlid een blijvender cadeau, een silhouet met vogeltjes. Het is gemaakt van staal, het is de bedoeling dat een laag roest ontstaat.

Het vogelhuisje doet ’s winters dienst als voederplek, in het voorjaar kunnen vogeltjes er eieren in leggen.

Het lijkt mij, als ik mij in een vogelechtpaar met kinderwensen verplaats, een onweerstaanbare woonstede. Rietveld zou het ontworpen kunnen hebben, de kleurstelling is in ieder geval duidelijk aan zijn voorbeeld ontleend.

 

We hopen dat we deze zomer vele genoeglijke uren zullen doorbrengen in onze tuin, die steeds mooier wordt.

 

 

Laat de zon maar schijnen!

Het kon natuurlijk niet uitblijven: we hebben inmiddels ook zonnepanelen op het dak. Mijn conservatieve collega’s van Provinciale Staten zullen blij zijn, er is geen centimeter “kostbare landbouwgrond” voor opgeofferd.

Wij gebruiken tot nu toe ongeveer 2800 kWh op jaarbasis, als alles goed zullen de acht nieuwe panelen hier de komende jaren in gaan voorzien, wat een besparing zou moeten opleveren van € 1438 per jaar.

We zouden na 3,3 jaar dan onze investering hebben terugverdiend.

Voor de duidelijkheid: we hebben ze niet uit winstbejag laten installeren. We vinden het belangrijker dat het milieu hiermee weer een klein beetje geholpen wordt. Per jaar levert het een besparing van 1047 kg CO2 op.

Het had allemaal nogal wat voeten in de aarde. De levering werd uitgesteld omdat monteurs vertrokken waren (waarschijnlijk konden ze bij de concurrent meer verdienen), en omdat er geen panelen voorhanden waren.
Er was ons voorgespiegeld dat de fiscale kant voor ons geregeld zou worden (gedeeltelijke teruggave van de BTW), maar hier kwam niet veel van terecht. Er was ons ook niet verteld dat we ondernemer zouden moeten worden…

 

 

Maar ze liggen er, drie op het hoogste dak en vijf op het lagere platte. Een team immigranten was er een dag mee bezig (we hebben onszelf ervan overtuigd dat het hier om asielzoekers gaat, die hier een baan hebben gevonden). De voorman sprak gelukkig een beetje Nederlands, met de anderen viel heel goed in gebarentaal te communiceren.

 

Laat de zomer maar komen!

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *