Kom maar op, Omroep Flevoland!

We kregen mediatraining. Het kan immers gebeuren dat je bij het verlaten van de vergaderzaal ineens een microfoon onder je neus krijgt van Omroep Flevoland.

 

 

Een stuk of twintig statenleden hadden zich verzameld om de kneepjes te leren van een expert.

Als er, zoals gebruikelijk, een externe deskundige is ingehuurd schuift mijn kritische antenne uit.
Deze is gevoelig geworden door nogal wat slechte ervaringen in mijn onderwijspraktijk. Deskundigen die niet alleen goed ingevoerd zijn in hun vakgebied maar ook nog beschikken over didactische vaardigheden zijn zeldzaam.
Hun presentatie lijdt meestal aan technische, organisatorische of communicatieve tekortkomingen:
– Bijna altijd is er een probleem met de beamer (kan niet praten met de meegebrachte laptop), met de WIFI of met het geluid.
– Bijna nooit is het programma afgestemd op de beschikbare tijd (als het bijna tijd is worden er in hoog tempo nog wat powerpointpagina’s doorheen gejast). Als we uiteen moeten in groepjes (met flappen) denkt men dat deze zich spontaan vormen. Terwijl de deelnemers hun tas pakken en op zoek gaan naar collega’s met wie ze wel in een groepje willen probeert de workshopgever alsnog enige orde aan te brengen, maar zijn aanwijzingen kunnen het rumoer niet overstemmen.
– Ten slotte word je nogal eens geconfronteerd met het probleem van teveel of te snel praten, het gebruik van teveel technische termen of afkortingen en onvoldoende inzicht in de beginsituatie (wat is het niveau van de luisteraars? wat weten ze al en wat nog niet?).

 

Maar de kroketten zijn meestal erg lekker.

 

Vandaag was Jaap Stuurwold van bureau Stuur naar Lelystad gekomen om on in anderhalf uur het een en ander bij te brengen. Hij had cameraman Pepe meegenomen.

_______________________________________________

Mediatraining

Ineens krijg je een microfoon voorgehouden en moet je ter plekke reageren op wat voelt als een spervuur van kritische vragen. Je kunt wachten tot het zover is, of je kunt je voorbereiden.

Stuur! zorgt dat je er klaar voor bent en op tijd in de goede richting stuurt:
• Hoe ga je om met media en journalisten?
• Hoe formuleer je een krachtige en begrijpelijke boodschap?
• Hoe zorg je dat die boodschap goed overkomt?
• Hoe reageer je op lastige vragen?
• Wat zijn de voorwaarden voor een succesvol optreden?
• Hoe bereid ik me voor op een interview, presentatie of speech?”

(informatie van de Stuur-site)

 

Ik was als een van de eersten aanwezig en werd meteen uitgenodigd om even met Jaap mee te komen achter de schermen. Ik moest plaatsnemen voor Pepe’s camera en kreeg een aantal vragen op me afgevuurd waar ik zo goed mogelijk antwoord op probeerde te geven. Een aantal collega’s van andere partijen onderging hetzelfde lot.

Deze opnames vormden vervolgens de basis van de training.
Het is best confronterend om je eigen tronie op een enorm scherm geprojecteerd te zien, vooral als het beeld wordt stilgezet omdat Jaap nog wat te vertellen heeft. Ik kreeg het er warm van.

Ik kwam er achter dat Stuurwold de rol had gespeeld van een verslaggever die lastige vragen stelde. Hij gaf goede tips hoe je hiermee het beste om kan gaan.
De belangrijkste tip voor mij was dat jij, als geïnterviewde, de baas bent. Hoeveel mensen onderwerpen zich niet lijdzaam aan koning camera?
Je kunt het vraaggesprek sturen, stilleggen en eventueel zelfs afkappen.
Verder is het verstandig even te kijken welke achtergrond in beeld is als je bevraagd wordt. Het kan pijnlijk zijn dat je het Openbaar Vervoer staat te verdedigen terwijl er achter je een Mercedes-advertentie te zien is.
Een ander advies: zorg dat je nooit wat op je hoofd hebt. Welk onheil dit kan veroorzaken is me niet helemaal duidelijk, maar ik zal het ter harte nemen.

We werden opmerkzaam gemaakt op een interviewtechniek waarbij een vraag uit twee delen bestaat, het eerste is een onbewezen aanname, het tweede informeert naar jouw standpunt. Als je op die vraag ingaat legitimeer je onbedoeld het eerste ongefundeerde gedeelte. (“De provinciale politiek in Flevoland is een rommeltje, wat gaat u hieraan doen?”)

Jaap was naar eigen zeggen te veel aan het woord. Dat vond ik wel meevallen, want het was een interessante en leerzame ervaring.
Hij ging wat minder handig om met de resterende tijd (probeer nooit tien Powerpoints in een halve minuut te proppen) en het is überhaupt niet verkeerd om een horloge tot je beschikking te hebben, dan hoef je je niet te verlaten op “het gevoel dat het bijna tijd is” en hoeft Pepe je niet in te fluisteren dat je nog tien minuten hebt.

Al met al heb ik dus behoorlijk wat opgestoken, maar ik ben wel blij dat we in de fractie afgesproken hebben dat verslaggevers door de voorzitter te woord worden gestaan…

 

1 reactie

  1. Haha mooie ervaring dit! Gesloten vragen vind ik altijd mooi. Je wordt direct klem gezet. Is daar nog iets over verteld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.