Wonen in de Amsterdamse school

interieur AS

 

Deze expositie is tot 29 augustus 2016 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Als groot liefhebber van de Amsterdamse School architectuur kon ik deze tentoonstelling over interieurontwerpen natuurlijk niet missen.

Ik had me een voorstelling gemaakt van veel meubilair zoals we dat ook in Tuschinski aantreffen, en daarin werd ik niet teleurgesteld. Zelfs de belichting leek op die in een bioscoop.

In de eerste zaal staat een verzameling klokken, de meeste nogal druk, op het barokke af. Hildo Krop, wiens werk ik bewonder, was de ontwerper van één model, dat acht keer terugkwam (met acht verschillende wijzerplaten).

De andere zalen leveren een feest van herkenning op: prachtige zware houten tafels en stoelen, vaak met mooie gekleurde stof bekleed.DSC_0010

DSC_0005

Het interieur van het Scheepvaarthuis was nadrukkelijk aanwezig, wat vooral in het oog springt zijn de prachtige ornamentele lampen en het glas in lood.

In een ander zaal kwam de grafische kant van de Amsterdamse School aan bod, de tentoonstelling eindigde met een Indisch interieur.

Uit de folder

De Amsterdamse school typeert zich door uitgesproken vormen. In de architectuur is dit te zien aan golvende baksteengevels, decoratief metselwerk en gebeeldhouwde details. In andere disciplines is de Amsterdamse School net zo uitgesproken:

Opvallend kleurgebruik
Intense en contrasterende kleuren, vaak afgezet tegen zwart. Veel gebruik van de secundaire kleuren paars, oranje en groen. Meubelen werden soms in felle kleuren gebeitst of met rijk gekleurde, zware fluwelen stoffen bekleed.

Bijzondere details
Ribbels, kartels, golven en gebeeldhouwde details, vaak afgeleid van organische vormen. Soms gaat dit gecombineerd met voorstellingen in houtsnijwerk.

Fantasierijke vormen
Expressieve, vaak ongebruikelijke vormen: afgerond, puntig of juist peervormig.

Grillig of geometrisch
Er bestaan twee varianten: een expressieve, met uitbundige vormen, felle contrasterende kleuren en grillige lijnen. En een strakkere, meer geometrische stijl, vooral in de grafische vormgeving, beïnvloed door de typografie van het tijdschrift Wendingen.

Een prachtige tentoonstelling, ik realiseerde me echter wel dat ik zelf toch liever niet zou willen wonen in een dergelijk interieur. Het is allemaal nogal massief en ondanks de kleuren ook wel wat somber. De ornamenten zijn erg druk, niet bepaald een rustpunt voor het oog.

Verschillende Amsterdamse instellingen vieren dit jaar het 100-jarige bestaan van de Amsterdamse School. Ik ga het goed in de gaten houden! 100jaaramsterdamse school.nl

Marktplaats

Ik kon het niet laten even te kijken wat een verzamelaar hier kan vinden. Een korte rondgang leert dat er voor de liefhebber best veel kansen liggen.

Voor dit lampje wordt € 125,- gevraagd, het buffet is geprijsd op €375,- en het theekastje moet €195,- opbrengen.

lampje 125  buffet 375theekastje 195

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *