Provinciale Statenverkiezingen 2023

 

Na een moeizame aanloop kwam ik terecht op de derde plaats van de lijst GroenLinks. Tijdens de campagne was op de een of andere manier de verwachting ontstaan dat we makkelijk 4 en zelfs wel 5 zetels zouden kunnen behalen.

De werkelijkheid was wat weerbarstiger.

Van de stemgerechtigde Flevolanders nam 52,03 % de moeite om naar het stembureau te komen. Dat resulteerde in 163.200 geldige stemmen.

Omdat PS van Flevoland 41 zetels heeft is de kiesdrempel om er één te bemachtigen 3980 stemmen.

 

We weten inmiddels allemaal dat de BBB op volle kracht is binnengestoomd: 10 zetels.

De VVD verloor 2 zetels en komt nu op 4, GL en PvdA hebben er elk 3.

De overige 11 partijen hebben ieder 1 of 2 zetels, een behoorlijk versnipperd landschap dus.

 

Bij de vorige verkiezingen had GL vier zetels gehaald, waarvan we er in het laatste jaar een verloren omdat een van onze statenleden besloot voor zichzelf te beginnen.

We waren het dus al gewend het met z’n drieën te doen, maar hadden natuurlijk liever een zetel meer gekregen.

Ruim 11.000 Flevolanders vonden dat GL de beste partij om voor hun belangen op te komen. Dit was niet genoeg voor 3 zetels, maar op grond van de verdeelsleutel van de restzetels (8) kregen we gelukkig toch nog een derde toegewezen, de mijne dus.

  1. Corina Straatsma
  2. Jaya Noordman
  3. Martin Minnema

Hiermee moeten we het de komende vier jaar gaan doen.

We hebben wel ondersteuning van fractiemedewerkers en een burgerlid. (Een burgerlid wordt beëdigd en mag deelnemen aan de commissievergaderingen, maar niet aan die van de PS, heeft dus ook geen stemrecht).

 

Het is mogelijk met voorkeurstemmen een hogergeplaatste collega te passeren.

Dit gebeurde bij het CDA: het ervaren statenlid Johan van Slooten moest nummer drie op de lijst voor laten gaan, die 999 voorkeurstemmen had gekregen (de drempel lag bij 996….). Voor hem dus geen plaats meer in PS. Een bittere pil voor deze Urker, die als een van de weinigen zijn stem durfde te verheffen tegen de populisten.

Ik heb ook voorkeurstemmen gekregen, het dubbele van het aantal dat ik behaalde bij de verkiezingen van 2019. (Almere 158, Lelystad 18, Dronten 9, Zeewolde 4, NOP 2, Urk 0).

Uiteraard mijn hartelijke dank aan de mensen die op mij gestemd hebben! Ik zal mijn rol als GroenLinkse volksvertegenwoordiger naar beste kunnen vervullen.

 

Hoe nu verder?

De BBB heeft als veruit de grootste partij het voortouw genomen en twee verkenners benoemd die nu praten met de onderhandelaars van alle partijen. Ze brengen over enkele dagen al hun advies uit.

Het is de bedoeling dat de BBB samen met enkele andere partijen een coalitie vormt, die kan rekenen op een meerderheid in PS (dus minstens twintig zetels). Er wordt een coalitieakkoord gesloten waaraan de betrokken partijen zich verbinden. De partners leveren een aantal gedeputeerden, die samen met de Commissaris van de Koning het College gaan vormen dat het dagelijks bestuur van de Provincie in handen heeft.

Er wordt nu dus onderhandeld over de samenstelling van de coalitie, de tekst van het akkoord (een kwestie van afwegen hoeveel concessies men wil doen), welke gedeputeerden worden voorgedragen en hoe hun portefeuilles eruit zullen zien.

Op dit moment is nog niet duidelijk welke kant het opgaat. Er hangt natuurlijk veel af van de (opstelling van) de BBB, willen zij een coalitie met VVD, GL, PvdA (samen 20 zetels)? Komt er nog een partij aan boord (D66, CU)?

Of kiezen ze de route over rechts? BBB, VVD, PVV, Ja21 en Forum (samen 21 zetels).

 

GL heeft aangekondigd de PvdA als partner “vast te houden”, we laten ons dus niet uit elkaar spelen als men vindt dat twee progressieve partijen een beetje teveel van het goede is. De PvdA is daar niet helemaal helder in, de lijsttrekker heeft hier nog geen uitspraak over gedaan.

Het spreekt voor zich zelf dat wij graag onze gedeputeerde weer in het college willen hebben. Gebke doet het fantastisch en zal de GroenLinkse belangen ongetwijfeld goed naar voren kunnen brengen.

 

Het zijn dus spannende tijden, niet alleen op het gebied van de onderhandelingen, maar ook met betrekking tot alle nieuwe statenleden (er komen maar 14 zittende statenleden terug in de nieuwe Staten). Er zijn bij de BBB’ers vast nieuwe Statenleden die volstrekt niet op een plaats gerekend hadden. Hoe gaan ze het doen?

 

De komende weken staan in het licht van een stoomcursus Statenlid en voorlopig commissievergaderingen.

 

Vandaag, 28 maart, is het afscheid van de vertrekkende Statenleden (bij ons is dat Steven Vrouwenvelder). Morgen worden de nieuwe en herkozen Statenleden beëdigd.

 

Ik moet dan op de vraag van de Commissaris antwoorden: “Dat verklaar en beloof ik”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *