Cryptogram

Ooit hadden we de gewoonte op zaterdag het cryptogram in onze krant op te lossen, althans een poging daartoe te ondernemen.
Tijdens de laatste grote vakantie probeerden we het weer eens.

We kregen de smaak te pakken en tot onze eigen verbazing is het vanaf juli elke week gelukt alles op te lossen.

Toch gebeurt het ons elke keer weer dat we elkaar na onze eerste inspanningen vertwijfeld aankijken in de stellige overtuiging dat het dit keer echt niet gaat lukken. “Ik had er maar twee en jij maar één!”

We leggen de puzzel weg en gaan ons weegs. Vervolgens pakken we hem steeds weer op en gaandeweg komen er toch wat woorden bij. Dan krijg je wat steun van letters die in je te vinden woord op een bepaalde plaats moeten staan.

We brainstormen en praten tegen elkaar aan in de hoop dat dit inspiratie biedt.

En tot onze verbazing komt er elke keer een moment dat een van ons vol opluchting het laatste woord kan invullen.

Krom

Het is heel wonderlijk, maar je kunt de goede woorden het best vinden als je een beetje krom denkt. Zuiver, logisch denken brengt je meestal geen stap verder. Je moet de omschrijving eigenlijk met de zijkant van je verstand te lijf gaan, dan springt de oplossing soms zomaar naar voren.

Knap en flauw

Soms stuit je op juweeltjes: je bewondert een mooie vondst van de opsteller. Het gebeurt ook dat je hoofdschuddend het bedoelde invult. Wat flauw!
Er is wel eens sprake van enige frustratie (kijk naar de manier waarop 3 horizontaal is ingevuld).

Op het verkeerde been

Af en toe denk je het goede woord te hebben gevonden, wat dan niet zo blijkt te zijn.
In het laatste cryptogram stond de omschrijving verleden en toekomst (verticaal 13, vier letters). Ik bedacht dat hier toen werd bedoeld. Je kunt dit woord immers gebruiken om aan te geven dat iets voorbij is (toen was geluk heel gewoon), maar kinderen verwijzen er ook vaak mee naar de toekomst: (en toen ging jij de varkens eten geven en bleef ik hier). Vier letters…

Als je zo dom bent elke vondst meteen met pen in te vullen heb je een probleem. Je moet jezelf kunnen corrigeren (het juiste woord was eens, mooi!) en het oude woord uitvlakken. Je moet dus vooral een potlood gebruiken.

Meedoen?

De krant nodigt je uit je oplossing in te sturen. Voor goede oplossingen zijn een prijs van €25 en vier van €15 beschikbaar. Deze worden onder de inzenders verloot.
We hebben het een paar keer gedaan, maar nooit wat gewonnen. Je kunt gelukkig zijn in het spel of in de liefde en wij hebben voor het laatste gekozen.

Hulp-site

Internet zou internet niet zijn als er niet ook een site was voor cryptogram-noodsituaties. Als je er echt niet uitkomt kan je een hint krijgen. De eigenaar van de site (Jasper Hendriks) verbiedt hulpvaardigen de oplossing zonder meer te verstrekken: er moet nog wel wat te puzzelen overblijven. Onlangs besloot ik ten einde raad om een aanwijzing te vragen, maar vond gelukkig mijn oplossing vóór ik op de site had gekeken. Echt waar.

Wellicht bewijs ik binnenkort een andere wanhopige een dienst door hem of haar te verblijden met een extra aanwijzing.

Cryptogram van de Volkskrant                  8

Jaspers cryptogrammensite                        8 ½

 

 

1 reactie

  1. Ik ben ook dol op cryptogrammen. En ook bij mij is het succes wisselend.
    Je leert trouwens wel de stijl van de maker kennen, en als die je eenmaal vertrouwd is wordt het makkelijker..
    Onze vader beweerde altijd dat je ” een kronkel” moest hebben voor deze activiteit. Dat is wel een beetje waar , denk ik….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.