Gevelstenen

 

Wie het woord gevelstenen hoort denkt in de eerste plaats waarschijnlijk aan de versieringen die je boven de voordeur van menig oud huis aantreft.
Vaak geven ze een aanwijzing over de bewoners of over het vak dat in het betreffende pand werd uitgeoefend.
Ze zijn soms heel mooi, soms wat amateuristisch of oubollig, maar bijna altijd oud.

Ik ontdekte dat men in Almere bij de renovatie van een wijkje nieuwe gevelstenen in de muren had aangebracht, met een modern ontwerp. Ik vond ze mooi.

Ik ging op onderzoek uit (ik googelde dus) en vond al gauw de site van Annet van der Kamp. Ze schrijft hier het volgende:

In opdracht van Woningstichting Goedestede uit Almere en architectenbureau 19 Het Atelier uit Zwolle heb ik 12 reliëftegels van 30 x 30 cm ontworpen en uitgevoerd. Deze prototypes zijn afgegoten in zandsteenkleurig beton bij de firma Veluwebeton uit Staphorst.
De tegels zijn toegepast in de renovatie van Stedenwijk Almere-Noord, die is uitgevoerd door 19 Het Atelier uit Zwolle. De wijk bestaat uit drie segmenten genoemd naar de drie noordelijke provincies; Groningen, Friesland en Drenthe. In de ontwerpen is gezocht naar de visuele vertaling van deze provincies namelijk:
FRIESLAND: Het Water, het Riet langs de oevers en de Zwaluw in de lucht.
GRONINGEN: De Voren op het land, het Graan en de Zeehonden op het wad.
DRENTHE: Het Heuvelachtige landschap, de Heide en de Schapen in de vrije natuur.

Ik maakte wat foto’s en werd argwanend bekeken door enkele bewoners. Zij vroegen zich waarschijnlijk af welk crimineel doel mijn activiteiten hadden.
Ik knikte vriendelijk naar een oude mevrouw om duidelijk te maken dat ik geen snode bedoelingen had, maar ze knikte niet terug. Gelukkig was ik al klaar en kon op mijn fiets springen. Voor je er erg in hebt sturen ze hun pitbull op je af…..

Toen ik de gerenoveerde huizen wat beter bekeek kreeg ik een associatie met de Amsterdamse School: hier en daar waren verticale muren uitgevoerd met dakpannen in plaats van metselwerk.
Een blik op de site van de architecten die het renovatieplan hebben bedacht bewees dat er inderdaad een link bestaat:

Opdrachtgever: Mateboer Bouw BV / GoedeStede Almere
Locatie: Almere
Oplevering: 2012

Amsterdamse school revisited
Achter het ogenschijnlijk homogene uiterlijk van de verwaarloosde jaren ‘70 wijk met 750 woningen schuilde een diversiteit aan composities van bouwblokken. Deze compositorische elementen, de materialisatie die zich in baksteen uitdrukt en de relatie die Almere met Amsterdam heeft, doet er toe leiden dat de Amsterdamse School inspiratiebron vormt voor de gevelrenovatie. Om de oriëntatie in de wijk te vergroten is er op subtiele wijze onderscheid aangebracht tussen de verschillende deelgebieden. Door verfijning en variatie in metselwerk en verschillende toepassingen van dakpannen krijgt de wijk meer aanzien, meer identiteit en meer herkenningspunten zonder zijn originele karakter te verliezen. Vanuit het idee dat er ook gevelornamenten dienen te worden opgenomen als onderscheidend en bindend element tussen de verschillende buurten zijn beeldhouwwerken die refereren aan de straatnamen toegepast.
(19atelier Zwolle)

 

Dit is de site van Annet van der Kamp

Dit is de site van 19atelier Zwolle

Moderne gevelstenen in Stedenwijk Noord                       8

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

1 reactie

  1. Je hebt oog voor het detail Martin. En als iets je niet loslaat, ga je op zoek naar de maker en zijn/ haar idee erachter. Wat is het internet toch een heerlijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.