Goed eten

Ik las de column Glutenvrij van Marjan Slob in de Volkskrant van 10 september en herkende het een en ander.

Slob vertelt dat terwijl maar ongeveer 1 op de 100 mensen echt geen gluten kan verteren 1 op de 3 Amerikanen “in de greep is van het glutenvrije dieet”.
Ze schrijft verder:

Ik hoor ook vaak mensen praten over “goed eten”. Ze bedoelen dan vaak biologisch, of uit eigen tuin. Er klinkt dan de suggestie door dat je risico loopt wanneer je je boodschappen bij de gewone supermarkt doet.

Sommigen gaan nog verder en nemen woorden als gif in de mond, zijn ervan overtuigd dat kunstmatige zoetstoffen kanker verwekken en gruwen van e-nummers.

Ik word daar altijd een beetje dwars van. Ten eerste sta ik versteld van het fantastische aanbod van de “gewone” supermarkten (ik heb in het buitenland wel anders gezien, vooral met betrekking tot verse groenten) en ten tweede ben ik ervan overtuigd dat de fabrikanten er heel goed voor waken dat er geen gevaarlijke stoffen in hun producten zitten.

Ik zeg hiermee niet dat er ook nooit ongezonde of onnodige ingrediënten in zitten, of in te hoge doses, maar echt gevaarlijk wordt het nooit.

De Keuringsdienst van Waren is niet meer wat hij geweest is, maar fabrikanten waken er zelf natuurlijk voor dat mensen niet ziek worden van hun producten. Ze hebben een naam te verliezen en kunnen wel ophouden als bekend wordt dat hun waren niet veilig zijn.

In 1980 kwam nitriet uit het koelsysteem van vrachtwagens terecht in diepvriesvoedsel van Iglo. Mensen werden ziek en er vielen twee doden.

De koelwagens met het nitrietsysteem werden omgebouwd, zodat geen nitriet meer nodig was. Ongeveer 300 ton diepvriesvoedsel werd uit de handel genomen, uit 750 Limburgse winkels, die vanuit het depot in Limburg waren bevoorraad, mogelijk met de besmettende koelwagens. De schade bedroeg ruim 2,5 miljoen gulden. Iglo bood zijn excuses aan in een enorme advertentie in diverse tijdschriften.
(Wikipedia)

Het verbaast me dat voor veel mensen natuur gelijkstaat aan gezond.
Zij realiseren zich niet dat in de natuur talrijke uiterst giftige stoffen voorkomen, die heel gevaarlijk zijn voor de mens.
Verder moet mij van het hart dat ik niet altijd evenveel vertrouwen heb in fabrikanten die hun artikel als “zuiver biologisch” aanprijzen.
De grote bedrijven zijn erachter gekomen dat er veel winst te halen is bij “bewuste consumenten” en vallen over elkaar heen met hun gezondheidsclaims.
Verder moet je er maar op vertrouwen dat natuurvoedingswinkels inderdaad onbespoten biologische spullen verkopen. De klant kan dit nooit controleren.

Ten slotte constateer ik ook weleens dat er mensen zijn die erg begaan zijn met de natuur en alleen gezond voedsel willen eten en tegelijkertijd rondrijden in een heel dikke auto en drie keer per jaar op vliegvakantie gaan. Hier knarst iets.

 

Ik drink cola met aspartaam (je moet er toch niet aan denken dat ik dik word!), koop scharrelkip (volgens mij zijn er geen winkels meer die plofkip verkopen) en ben gek op donkerbruin brood (ja, ik weet dat het kleurtje komt van gebrande karamel) waarin vast veel gluten zitten.
Ik mag dat brood zelf snijden en stel de machine heel bewust in op dikke boterhammen, want die zijn gezonder dan dunne.

Boodschappen doen is een feest.

Daarna goed eten!

 

 

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Eten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *