Hoe was mijn nacht?

Ik slaap de laatste tijd niet zo best. Ik word (veel) te vroeg wakker en dan is het erg druk in mijn hoofd. Ik droom ook heel veel en mijn vrouw vertelt me dat ik regelmatig praat in mijn slaap. Soms ga ik zelfs terwijl ik droom over tot echte actie, waarbij ik één keer mijn vrouw een klap verkocht..

Iemand raadde me aan een app op mijn telefoon te zetten waarmee je je slaappatroon goed kunt volgen.

De app is Amerikaans en heet Sleep Cycle. Je schakelt hem in op het moment dat je gaat slapen en zet hem ’s ochtends weer uit. Je kunt dan een analyse van de afgelopen nacht(en) bekijken.

De app vertelt je hoe lang het duurde voordat je in slaap viel, hoe lang je werkelijk geslapen hebt en reproduceert geluiden van de nacht.

 

Een tijd lang was het het eerste wat ik deed: kijken hoe mijn nacht was geweest. De bevindingen van Sleep Cycle kwamen lang niet altijd overeen met mijn eigen beleving, maar het was natuurlijk wel interessant terug te luisteren naar wat er die nacht was voorgevallen.

 

Het leeuwendeel van de geregistreerde geluiden is ademhaling/snurken, soms hoor je me praten en af en toe het geluid van een vogel of dat van buren die hun hond uitlaten en gebruik maken van de gelegenheid om onder ons raam met elkaar van gedachten te wisselen. Af en toe hoor ik mijn vrouw hoesten.

Soms is ook regen of hagel op het dak te horen.

Je kunt de app ook gebruiken als wekker: je stelt een tijdstip in waarop je moet opstaan en je telefoon wekt je dan heel vriendelijk en rustig op een moment dat daarvoor het meest geschikt is (als je toch al bijna wakker bent).

 

Dit is wat de fabrikant beweert:

Sound decays exponentially with distance, this means that sound generated from distance will have a much lower volume than sound generated by your movements in bed.

Sleep Cycle can detect where the sound originates from with a 30 cm (1 feet) accuracy, translating it into an extremely accurate sleep analysis. The app will accurately identify what sound is generated from your movements in bed and what sound is generated by the surrounding environment, then filter out all sound that should not be included in your sleep analysis.”

Ik ben niet zo erg tevreden over de app, om de volgende redenen:

  • De slaapanalyse is gebaseerd op wat de microfoon van je telefoon opvangt. Aangezien deze geen onderscheid kan maken tussen geluiden die ik produceer en geluiden die van mijn vrouw afkomstig zijn kunnen er dus verkeerde conclusies getrokken worden. Zo gebeurt het regelmatig dat de analyse mij voorschotelt dat het 20 of 30 minuten duurde voor ik in slaap viel. Nu weet ik vrij zeker dat ik altijd heel snel vetrokken ben. Mijn vrouw gaat vaak later slapen dan ik, dus waarschijnlijk “hoort” de app haar en denkt dat ik het ben.
  • Soms kijk ik midden in de nacht op de wekker en zie hoe laat het is. De volgende ochtend zie ik op de app dat ik op dat moment in diepe slaap was.
  • Omgekeerd kan het voorkomen dat ik tegelijkertijd wakker ben en snurk. Dat lijkt me erg onaannemelijk.
  • Er wordt ook een oordeel geveld over de kwaliteit van mijn slaap. Vaak is die vrij laag: 60 of 70%. Ik kan er niet goed achter komen welke criteria gehanteerd worden: hoe komen ze aan dat percentage?
    Het is gebeurd dat ik zelf vond een goede nacht te hebben gemaakt, en van de app hoorde dat de kwaliteit laag was geweest (of andersom).

Het zwakke punt van de app is natuurlijk de omstandigheid dat alleen afgegaan kan worden op geluid. Een goede analyse zou gebaseerd moeten zijn op meer indicatoren (hartslag, ademhaling, hersenactiviteit, bloeddruk etc.)

Het is dus, gegeven de omstandigheden, kwalijk dat de app zoveel pretentie heeft. Als je niet oplet ga je er nog waarde aan hechten…..

 

Niet kopen dus. En gewoon uitgaan van je eigen ervaringen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.