In het kader van mijn nieuwe baan (ik ben nu Statenlid van de provincie Flevoland) stuitte ik op een kwestie die zich op dit moment afspeelt in de gemeente Zeewolde.
Er zijn plannen daar een gigantisch datacenter te bouwen waar Facebook gebruik van zal maken.
Het centrum zal heel veel ruimte in beslag nemen en heel erg veel stroom verbruiken. Er wordt ook werkgelegenheid gecreëerd.
Critici zeggen dat de grond bestemd is voor landbouw, klagen dat je niet zo lekker meer zult kunnen vissen in de naastliggende vaart, dat de ontstane werkgelegenheid niet spectaculair is en dat er van de doelstelling om zoveel mogelijk over te stappen op groene stroom niet veel terecht komt.
Opvallend is, dat hoewel Provincie en Rijk ook fors meelobbyen de beslissing van wel of niet bouwen ligt bij de gemeenteraad.
Het is fascinerend om te zien welke belangen er allemaal een rol spelen en hoe deze poldersoap zich verder ontwikkelt. Morgen valt de beslissing.
Ik belicht de kwestie aan de hand van de verschillende partijen die een rol spelen.
De bestuurders
Het college van B & W ziet een geweldige kans voor de gemeente en is groot voorstander van vestiging. Ze hebben veel uit-onderhandeld en willen Zeewolde graag opstuwen in de vaart der volkeren.
Meta, het moederbedrijf dat in opdracht van Facebook het centrum moet realiseren heeft er geen enkele moeite mee te strooien met concessies op het gebied van duurzaamheid, milieu en zelfs infrastructuur. Ze willen zelf een onderstation voor elektriciteit bekostigen en hebben aangeboden de toegangsweg aan te passen. Bovendien stellen ze restwarmte die het bedrijf produceert gratis ter beschikking.
Ook de gedeputeerde van de provincie is erg enthousiast en heeft zijn gewicht in de strijd geworpen om medewerking van het Rijk te krijgen. Hij stuurde daartoe een lobby-brief naar toenmalig minister Wiebes, maar meldde dit niet aan de Staten. Dat kwam hem op een debat van zes uur te staan en een motie van treurnis.
Wiebes regelde dat er een voorkeursbehandeling kwam mbt de energielevering.
De burgemeester zag dat door het groeiende protest zijn mooie plannen in het water dreigen te vallen en haalde wild uit naar de pers (hij gebruikte de term fakenieuws en noemde de NRC een fabeltjeskrant). Hij moest dit later terugnemen.
De gemeenteraad
Arme gemeenteraadsleden. Deze leken moeten in relatief korte tijd een dossier van 7000 bladzijden doorwerken en zijn natuurlijk geen partij voor de andere partij, die een legertje slimme juristen in dienst heeft.
Ja21 (een afsplitsing van Forum) twitterde een foto van hen rond en stookte het vuurtje nog wat verder op.
De raadsleden staan onder grote druk en kunnen het nooit goed doen. In deze tijd waarin boze mensen door middel van sociale media heel makkelijk hun gal kunnen spuien zullen ze het zwaar te verduren hebben.
Een van de raadsleden is door zijn partij geroyeerd, opgestapt en vervangen door een ander die wel voorstander van vestiging is.
De landelijke politiek
Je zou zeggen dat vestiging van zo’n mega-datacentrum zoveel impact heeft op de rest van de provincie en zelfs op de rest van het land dat de overheid hierin de regie van de gemeente zou moeten overnemen. De minister verschuilt zich echter achter de wet en laat Zeewolde zelf de kastanjes uit het vuur halen.
Inmiddels klinken er heel veel stemmen om de beslissing uit te stellen en de verantwoordelijkheid weg te halen bij de gemeenteraad.
Zoals het er nu voorstaat wordt het voorstel donderdag 16 december in stemming gebracht.
Ik ben heel benieuwd.
Inderdaad een soap…… wordt vervolgd.