Twee Friese museums

De laatste keer dat we in het Fries Museum waren keken we naar de expositie van Alma Tadema, deze keer was er de mooie tentoonstelling Rembrandt en Saskia.

Weer erg veel grijze museumjaarkaartkoppies, maar gelukkig niet al te druk.

Frieslands meest beroemde bruidspaar ooit vormt de rode draad in Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw. Aan de hand van het koppel ontdekken bezoekers hoe het er aan toeging in een societyhuwelijk tijdens de zeventiende eeuw. Van de eerste hofmakerij, sprookjesachtige bruiloften en het stichten van een gezin tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. Huwelijksportretten, intieme schetsen en persoonlijke voorwerpen vertellen hoe lief en leed gedeeld werd in de Gouden Eeuw.

Wat een feest om je te vergapen aan al die prachtige schilderijen! Trots en zelfbewust hebben de rijke burgers zich laten vereeuwigen, maar je weet dat in die dagen veel kinderen vóór hun vijfde levensjaar stierven en dat mensen niet zo oud werden. Sommige kinderen stonden wel op het schilderij, maar leefden al niet meer toen het af was.

 

Topstuk is het schilderij dat Rembrandt van Saskia maakte. Hij hield het eerst in eigen bezit, maar moest het uiteindelijk verkopen. Het kwam in Duitsland terecht en is nu voor het eerst in 250 jaar weer in Nederland.

In de vide van het museum hangt het werk, gigantisch uitvergroot. Ik schat dat het wel 12 meter hoog is, maar het kan die enorme vergroting makkelijk hebben: de details zijn nog steeds heel precies en sprekend.

Er is nog veel meer te zien in het museum: op de bovenste verdieping werk van éric van Hove. Hij maakt replica’s van motorblokken, maar bewerkt de onderdelen op een heel bijzondere manier. Apart.

De tentoonstelling ferhaal fan Fryslân gaat over de geschiedenis van Friesland en er is ook nog een vaste tentoonstelling, het Fries verzetsmuseum. Hier zijn we niet aan toe gekomen, dat is iets voor de volgende keer.

 

Als je toch in Friesland bent kan je net zo goed nog een museum meepakken. We bezochten het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek.

In vijf aan elkaar gekoppelde grachtenpandjes staat een ontstellende hoeveelheid spullen uitgestald, die niet allemaal evenveel met scheepvaart te maken hebben. Zo is er een zaal met alles over schaatsen en de Elfstedentocht en een andere vol met zilverwerk.

Er waren ook nogal wat interieurs te bewonderen, ik moet zeggen dat ik op een gegeven moment ga gapen als er weer een kamer opdoemt met oude meubelen en snuisterijen, waar voor de gelegenheid een etalagepop in klederdracht in heeft plaatsgenomen.

Het is niet helemaal zeker dat ik alle ruimtes heb bezocht, de plattegrond bood niet echt uitkomst.

Als schepenliefhebber viel het me wel op dat de gemotoriseerde scheepvaart nogal onderbedeeld was.

 

Fries Museum             8

Scheepvaartmuseum  6

 

 

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.