Verjaardag in Katoen

Mijn zoon Benjamin werd geboren op kerstavond 1993. Onlangs vierde hij zijn dertigste verjaardag, wij waren ook uitgenodigd.

Een van zijn vrienden is eigenaar van Katoen, een kroeg tegenover Hotel L’ Europe in Amsterdam. Hier was het feest.

Het was alweer een tijdje geleden dat ik in mijn geboortestad was, het geeft me altijd weer een bijzonder gevoel hoewel ik sommige delen helemaal niet meer herken. Als het niet volkomen onmogelijk was er een woning te bemachtigen zou ik misschien wel willen terugkeren.

 

Katoen is een fijn etablissement, hoewel het volume van de muziek gecombineerd met het effect van bezoekers die zich proberen verstaanbaar te maken een normaal gesprek danig in de weg staat.
Een van de muren wordt in beslag genomen door een prachtige tekening van Theo van den Boogaard. Ik houd van zijn stijl, die doet denken aan die van Hergé (de maker van Kuifje). Deze stijl wordt Klare Lijn genoemd. De uitnodiging (gemaakt door een andere vriend van Ben) is er een fraai voorbeeld van.

Er is van alles te zien op deze muurprent, die duidelijk een gedeelte van Amsterdam weergeeft. De originele afbeelding is gespiegeld uitgevoerd, zodat alles twee keer gebeurt.

Het verhaal gaat dat er 6 verschillen zijn tussen de linker- en rechterhelft.

Ik probeer me een voorstelling te maken van de klant die al enkele glaasjes op heeft en toch vastbesloten is ze alle zes te vinden.

Ik kwam tot de conclusie dat dit al een hele opgave is als men nuchter is. Ik vond er één.

Het geeft een mens wat te doen als zijn raison d’être, het voeren van een intelligente conversatie, gehinderd wordt door decibellen.
De kroegbaas gaf geen krimp en wilde geen aanwijzingen geven, zodat menig bezoeker vertwijfeld de moed opgaf (of uit frustratie nog maar een cocktail bestelde).

 

Maar het was een mooi feest.

De jarige Ben met zijn vriendin Sophie.

 

4 reacties

  1. Fijn om te lezen dat je het naar je zin gehad hebt. Je bent niet de eerste die een groot deel van de avond gespendeerd heeft met het staren naar de tekening op de muur. Gino (de kroegbaas) heeft na het zien van jouw blog verder gelezen en laten weten dat hij een aantal postzegels uit de jaren ’40 voor je heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.