Bijhouden

Observeert u even mee?

Als je gewend bent geraakt aan een soft-close bril op de toiletpot zal het je vroeg of laat gebeuren dat in een vreemde wc (waar nog een ouderwets toilet is) de bril met een luide knal op de porseleinen pot valt.

Ik heb me al neergelegd bij foute taalconstructies zoals ABN bank en een percentage van 20%, maar waarom heeft niemand bezwaar tegen de uitdrukking ZZP’er?

Vind je het fijn als mensen je verjaardag weten omdat ze daar door Facebook aan herinnerd zijn?

Ik heb geen Facebook account maar voel me soms “Facebook-gebruiker by proxy” als mensen mij hun tablet of telefoon onder de neus houden met het dringende verzoek vooral even te kijken wat er nu toch weer voor geweldigs te zien is.

De volgende dingen zijn mij nooit uitgelegd:

  • Wat zijn procentpunten?
  • Waarom rijden baanwielrenners altijd achter zo’n rare motor?
  • Wat is, bij de Tour de France, de buitencategorie?
  • Waarom staan gedichten nooit normaal in de krant, maar altijd met backslashes?
  • De koffers die acteurs in films dragen zijn altijd leeg. Zit de vakbond daarachter? Of zijn de regisseurs bang dat de filmsterren blessures oplopen?
  • Bijtelling.

Er moet altijd iets Engels zitten in de naam van kinderdagverblijven: Kidsworld , Smallsteps, Small Society of Happy Kids.

Vrouwen noemen iemand die dik is niet dik maar fors.

Landbouwvoertuigen zijn altijd geel, soms groen of rood, maar nooit blauw.

Een echtpaar kan vele jaren innig getrouwd zijn, waarbij de vrouw haar mans’ naam droeg maar in de overlijdensadvertentie wordt zij ineens weer onder haar meisjesnaam vermeld.

Als een overledene in het bezit was van een hond getuigt een pootafdruk van dat beest in de overlijdensadvertentie dat ook Fikkie zijn baasje mist.

We kennen het woord beduimeld. Bij bridgen krijgt dat woord een eigen betekenis als je kijkt naar het paskaartje, dat honderden keren per speelavond met duim en wijsvinger uit de biddingbox wordt gehaald en weer teruggestopt; iedere keer met de duim op dezelfde plek.

Ik zag ergens de karakterisering tokkie-racisten en hockey-racisten. Ik kan me er alles bij voorstellen.

Aleid Truyens gaat zaterdag in haar Volkskrantcolumn vast iets zeggen over het voorstel van de Onderwijsraad om tot één lerarenopleiding te komen. Ze vindt dat er nu al veel te weinig eerstegraders voor de klas staan, dat wordt nog veel minder als dit voorstel werkelijkheid wordt.

Als een vrouw zegt: “Vind je het hier ook een beetje koud?” wil ze dat je de kachel aanzet.

Als iemand zegt: “Je wilt niet weten wat….” Dan vinden ze dat je dat juist wel moet weten.

Op internet wordt een titel soms ingekort. Ik kreeg een mailtje van het ABP: alles over uw pens.

De volgorde van werkwoorden in een zin is soms anders dan we gewend zijn, maar ook mooier:  “…niet zeggen kan” in plaats van niet kan zeggen en “….ons niet vinden wil” in plaats van ons niet wil vinden.

Kinderen noemen de buren of vrienden van hun ouders nooit meer oom of tante.

In het bridgespel winnen de Heer en het Aas het van de Vrouw. Ik maakte in een les de fout te zeggen dat je de vrouw soms van twee kanten kan pakken. Metoo.

Soms ben ik verbaasd dat iemand al weet wat ik wilde vertellen. Het betreft dan een lezer van mijn blog.

 

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.