Deze tentoonstelling is tot 4 maart te zien in het gemeentemuseum in Den Haag.
Er is een belangrijke plaats ingeruimd voor mode uit de tijd van Art Déco (begin twintigste eeuw). Daar ligt niet direct mijn belangstelling, maar er was gelukkig veel meer te zien.
Rode draad in de tentoonstelling vormen de ontwerpen van Poiret. Maar naast mode is er ook toegepaste kunst, schilderkunst, beeldhouwwerken, juwelen, prenten, fotografie en film te zien. Een aantal spectaculaire objecten is afkomstig van internationale collecties, zoals die van The Metropolitan Museum of Art (New York), het Victoria & Albert Museum (Londen), Musée d’Orsay (Parijs) en Centre Pompidou (Parijs).
Als onderdeel van de tentoonstelling zijn er ook 35 topstukken uit de Cartier Collection te bewonderen. Het gaat om juwelen en kostbaarheden uit de jaren 10 en 20 waarin de luxe en smaak van de art deco perfect worden weerspiegeld. Een aantal sieraden waren in 1925 te zien op de beroemde Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in Parijs. De naam art deco is afgeleid van deze tentoonstelling.
Tot mijn grote vreugde waren er ook enkele schilderijen van Kees van Dongen te zien, ik schreef over hem eerder een blog.
Aan het slot van de tentoonstelling vind je de presentatie van een prachtig prentenboek over het leven van Poiret: Paul Poiret – Dromen van de Oriënt. Het boek bevat sprookjesachtige tekeningen en tekst van Enzo Pérès-Labourdette.
De prenten zijn prachtig, maar je moet niet toegeven aan de verleiding een koptelefoon op het hoofd te zetten om te luisteren naar de stem van de schilder. Hij legt bij bijna ieder woord de klemtoon verkeerd.
Mijn stellige overtuiging is dat kunstenaars zich moeten uitspreken door middel van hun werk en voor de rest moeten zwijgen.
De expositie was mooi, maar je geniet haast nog meer van het museum zelf, dat natuurlijk ook een Art Déco-monument is. Een van de mooiste gebouwen die Berlage ontworpen heeft.
Art Déco – Paris 8
Gemeentemuseum Den Haag 10