Ontdekt: mooie spullen voor een faire prijs

Toen wij deze zomer rondliepen over de Strijp (Eindhoven) waren we enthousiast over alle kleine, startende ondernemers die hier hun plek hebben gevonden.
Bij een van de (niet zo kleine) winkels kochten we een jaren vijftig-klok (zie blog).

We liepen door de winkel en vergaapten ons aan alles wat aangeboden werd, er waren ook veel spullen uit derde-wereldlanden.
Ik had hier gemengde gevoelend bij: aan de ene kant is het een goede zaak dat we producten kopen van kunstenaars en handwerkslieden uit arme landen, aan de andere kant vraag je je af hoeveel erop verdiend wordt door de Europese handelaar en hoeveel de maker ontvangt van de aankoopprijs.

Er stonden niet alleen maar producten die gemaakt waren voor de markt, je kon er ook voorwerpen kopen van religieuze aard of bouw-elementen. Zo stonden er nogal wat oude houten deuren, handgemaakt en -gedecoreerd. Zouden deze deuren “gered” zijn en anders verloren zijn gegaan? Of zijn ze door gewetenloze handelaren voor een habbekrats opgekocht en zijn de gebouwen waar de deuren hoorden deurloos, of nog erger, voorzien van een exemplaar van spaanplaat?

Ik kan er niet goed tegen me voor te stellen dat dergelijke antieke, cultuurspecifieke voorwerpen nu deel uitmaken van het trendy interieur van een Westerse yup.

Ik vind dat een handelaar zich niet schuldig zou mogen maken aan deze plunderpraktijken en dat consumenten de winkels die dit wel doen zouden moeten boycotten.

Sinds kort ben ik erachter dat er andere (fatsoenlijke) manieren zijn om mooie handgemaakte voorwerpen te betrekken voor een faire prijs. Als je ervoor kiest via internet betrouwbare ondernemingen te benaderen kan je met een bescheiden winst voor de intermediair prachtige handgemaakte producten kopen direct van de makers.

Via mijn zoon leerde ik Discovered kennen:

About us.

Discovered Foundation is a non-profit organization that was created with the goal of reducing poverty and encouraging self-reliance for people at the base of the pyramid with a special focus on women. Discovered Foundation aims to encourage entrepreneurship in developing countries and help create direct access to worldwide consumer markets for these entrepreneurs.

We feel that entrepreneurship and doing business is the most sustainable way to reach a higher income. Our hopes is that we enable these entrepreneurs to escape poverty, take control of their lives, and restore pride in themselves. Within this broad theme, Discovered Foundation will focus especially, but not exclusively, on female entrepreneurs so that they can be role models to a new generation of young women and girls shaping their future.

Mijn zoon voert als ZZP een project uit voor deze organisatie, het is niet uitgesloten dat hij een periode in India gaat werken.

Op de site van Discovered is een enorme veelheid aan producten te zien, gunstig geprijsd, door de makers zelf gepresenteerd. Er zijn heel mooie dingen bij.

Ik nam de proef op de som en bestelde twee kleden, gemaakt door Sumit Sharma uit Jaipur (India).
Het kostte uiteraard wat tijd om de spullen hier naartoe te krijgen, maar vandaag arriveerde het pakje.

Ik vind de kleden prachtig, voorlopig gebruik ik ze als sprei. Het kan ook zijn dat ik er een aan de wand hang. Ik betaalde voor de twee kleden nog geen 30 euro (incl. verzending), ik vind dat niet duur.

Het grootste gedeelte van dit bedrag is naar de maker gegaan, zoals het hoort.

Ik raad je aan ook eens rond te kijken!

Discovered:                    8

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

1 reactie

  1. Heel goed idee en prachtige kleden!
    Misschien slapen wij binnenkort onder een van deze beauties…
    Ik ga ook eens op de site neuzen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *