Vintage

Als deze term gebruikt wordt voor oude auto’s heb ik daar niet zo’n bezwaar tegen. De naam dekt de lading behoorlijk: je denkt meteen aan een mooie klassieke Mercedes. Als je het over een oude auto hebt zou dat zelfs een bejaarde Prius kunnen zijn.

Als iemand het over “vintage spulletjes” heeft word ik onrustig. Je komt weleens langs een winkel waar ze allerlei oude zooi kunstzinnig hebben uitgestald en dat dan rustiek noemen.
Ik zag eens een documentaire waarin getoond werd dat in China kastjes en bordjes van hout worden gemaakt, die dan kunstmatig oud worden gemaakt, want dat geeft karakter.

In het tuincentrum kijk je je ogen uit: hoe krijgen ze het voor elkaar zoveel lelijke rommel bij elkaar te krijgen?

Je ziet naast Boeddha-koppen en zogenaamd verweerde spiegels ook steeds vaker houten bordjes met een stompzinnig opschrift. Het hout is gesleten en de verf afgebladderd.
Ik vermoed dat er veel mensen zijn die denken op deze manier hun tuin artistiek en authentiek allure te kunnen geven.

Nu ben ik de laatste om te beweren dat alleen nieuwe dingen mooi zijn. Ik houd juist erg van mooie oude dingen en ben een hartstochtelijk voorstander van tweede gebruik.
Ik beschouw het als een sport om (bijvoorbeeld in kringloopwinkels) te midden van allerlei afgedankte rommel een pareltje te ontwaren.
Dat maakt een bezoek aan zo’n soort winkel weer draaglijk, want ik word er erg depri van als ik me realiseer dat ik tussen de spulletjes van allerlei overleden oma’s sta die niemand meer wilde hebben.

Het kan nog goedkoper: een oude versleten plank, aangespoeld na een lang verblijf in de zee kan prachtig zijn.
Piet Hein Eek heeft dat natuurlijk heel goed door, hij heeft een bloeiend bedrijf dat meubels vervaardigt van sloophout. (Ik vind die overigens niet mooi. Je kunt van gebruikt hout prachtige dingen maken, maar schuur dan wel eerst de oude verf eraf).

 

We brachten een bezoekje aan Strijp S in Eindhoven. Op dit voormalige Philips-bedrijventerrein zijn tientallen jonge ondernemers neergestreken, die elkaar creatief kruisbestuiven.

We liepen hier binnen bij Gusj, waar allerlei oude spullen uit alle mogelijke landen voor fikse prijzen te koop zijn. De voormalige fabriekshal vormt een ideaal decor voor alle uitgestalde waar.
Heel inspirerend en vaak ook erg mooi, maar jammer genoeg kunnen de eigenaren het niet laten er hun marketingbraaksel overheen te kotsen.

Wie dacht oprecht te houden van mooie oude dingen of kunstzinnige voorwerpen uit verre landen weet dat het hem eigenlijk te doen is om happinez & fun.

.

Je kunt dit soort winkels natuurlijk het best links laten liggen. Laat snobistische domme juppen hier hun geld maar uitgeven.

Probleem is dat we een heel mooie jaren vijftig klok zagen (vintage!), die we graag wilden hebben. Een must have dus.  Hij zou ons zóóó happy maken….

We hebben hem dus laten bezorgen en hij hangt nu in onze kamer.

 

 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *