Onze mezen en de rol van de oppositie

Ons mooie design-vogelhuisje staat inmiddels weer leeg. Een koolmezenechtpaar had het enige weken in beslag genomen in het kader van procreatie.

Het begon ermee dat de vogeltjes af en aan vlogen met nestmateriaal, niet lang daarna hoorden we hongerig gepiep en werden vliegjes, wormpjes en andere versnaperingen aangevlogen om in de opengesperde snaveltjes te verdwijnen.

We durfden niet het dak van het huisje te halen om zelf te kijken, dus moesten we afgaan op de activiteiten van de ouders om ons ervan te vergewissen dat de natuur hier haar beoogde verloop had.

Toen het helemaal stil was geworden moesten wij er van uit gaan dat tijdens onze afwezigheid het moment was aangebroken waarop het ouderpaar het welletjes vond en hun kroost de wijde wereld heeft ingeduwd.

Research leverde ons de informatie op dat hiertoe de truc van de verleiding wordt gebruikt: de ouders houden hun jongen een lekker hapje voor, maar gaan telkens een stapje achteruit als het kleintje wil toehappen. Waarschijnlijk krijgt het vogeltje bij de ingang een klein zetje en moet dan voor het eerst de vleugels uitslaan om niet te pletter te vallen.

Iedereen kent de no-nonsense houding van koolmees-ouders.

Wij gaan er van uit dat de kleintjes nu vrolijk rondvliegen en te zijner tijd wellicht terugkeren in hun ouderlijk huisje om hun bijdrage te leveren aan de levenscyclus.

We weten zeker dat de gemene eksters die vaak rondscharrelen ontzag voor het jonge leven hebben gekoesterd en de kleine koolmeesjes niet als lekker hapje hebben beschouwd.

De poezen die zich regelmatig in onze tuin ophouden behoren gelukkig tot de soort felix vegetarius, dus zullen zich ook niet aan het broedsel vergrepen hebben.

(< Het lege nest, bij veel mensen oorzaak van een syndroom).

 

Ondertussen in het Provinciehuis

In Provinciale Staten zijn we wederom met de neus op het feit gedrukt dat rechts een meerderheid heeft. In de vergadering over de jaarstukken van 2023 werden alle voorstellen van de oppositie om het in dit lopende jaar wat beter te doen (of anders aan te pakken) door het College “ontraden”, wat een signaal is voor BBB, VVD, PVV en de christenen om tegen te stemmen.

 

Ik moet niet generaliseren. SGP en CU lopen braaf mee aan de leiband van hun coalitiepartners, maar het CDA heeft vaak een eigen geluid.

Collega Marian Uitdewilligen had een heel mooie politieke beschouwing, waarvan hier een fragment waarin ze het heeft over de samenwerking van haar fractie met het College, en de moeite die ze heeft met één van de leden ervan, die xenofobische twitterberichten retweet en hiermee laat merken dat de zalvende opmerkingen dat hij “afstand heeft genomen van zijn uitlatingen als volksvertegenwoordiger en er nu is voor alle inwoners van Flevoland” logenstraft. Deze gedeputeerde is vanaf volgende week staatssecretaris.

CDA-bijdrage

PVV en SGP kwamen hun op deze manier belasterde coalitiegenoot te hulp (“iemand die er niet is en zich dus niet kan verdedigen”) en de Commissaris van de Koning benadrukte dat een gedeputeerde deel is van het College dat altijd collectief verantwoordelijkheid draagt en derhalve altijd met een mond spreekt. Deze mond bleef echter stil, de kritiek werd onder het tapijt geveegd.

Ook later in de vergadering, toen ik de Commissaris vroeg welk vervolg de opmerking van mijn CDA-collega zou krijgen bleef een duidelijk antwoord uit.

We hebben een interessant gespreksonderwerp bij het aantreden van de nieuwe PVV gedeputeerde (Een man van 80 jaar oud? Een brievenbusplasser? Iemand die zijn vrouw mishandelt? – de bodem van het reservoir waaruit deze populistische partij moet putten is al geruime tijd in zicht).

 

We zijn benieuwd.

 

Voor de lezers wier interesse is gewekt: je kunt de vergadering van Provinciale Staten waaruit bovenstaand fragment afkomstig is in zijn geheel bekijken.

hier is de link.

(Houd er wel rekening mee dat de vergadering om 14.00 u begon en pas om 00.15 uur werd gesloten…..)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.