De trap, Floralia en de martelaren

Ns heeft een geweldige service: voor een klein bedrag koop je 7 vrije reisdagen verspreid over het jaar. Op deze dagen mag je naar hartenlust gebruik maken van de trein, eerste klas! In de brievenbus hadden we ook nog een cadeautje aangetroffen: een gratis meereiskaartje.

We besloten een reisje te maken naar Gorcum via Rotterdam.

In Rotterdam wilden we de trap bestijgen die de gemeente heeft laten optrekken vanaf het stationsplein naar het dak van het Groothandelsgebouw. Vanaf die plek heb je een mooi uitzicht over de stad. (Dit is de link). In de krant stond dat de trap in het Pinksterweekend opengesteld zou worden.

DSC_0030De trap is indrukwekkend, dat moet een mooie klus zijn geweest voor de steigerbouwer. Jammer dat we er nog niet op mochten, de opening was op tweede Pinksterdag (wij waren er de eerste)…

 

In Gorinchem wandelden we naar het museum en ontdekten dat er veel leegstand is, de winkels dicht zijn op zondag en dat het toeristenseizoen nog niet begonnen is.

tekening white 2Het museum was een teleurstelling: ik had verwacht een aantal mooie schilderijen te zien (het thema van de expositie was Floralia, bloemen).

Er hing alleen maar eigentijds werk dat me niet aansprak. Was er geen enkel klassiek topstuk dat geleend kon worden? Ik word niet blij van een metershoge paardenbloem, uitgevoerd in groen dekzeil.

 

 

 

 

 

 

 

Martelaren 3

Gelukkig konden we op bovenste verdieping alles leren over de martelaren van Gorcum, in 1572 lafhartig vermoord door de watergeuzen (die in mijn geschiedenisboekjes nog echte helden waren, maar ja, ik zat op een Prot. Chr. School en de martelaren waren allemaal papen.)

 

 

 

  • Rotterdam: een vijf (idee een negen, uitvoering: -)
  • Gorcum: een drie
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

1 reactie

  1. In aansluiting bij de laatste alinea van Martins mooie reisverslag: het verhaal over de martelaren van Gorcum is inderdaad een fraaie illustratie van het zeer verzuilde geschiedenisonderwijs in de jaren vijftig. In die tijd zat ik op de Gereformeerde Kasteelstraatschool te Vlissingen. De geschiedenislessen stonden geheel in het teken van God, Nederland en Oranje, waarbij het verschil tussen God, Willem van Oranje en Abraham Kuyper nooit precies werd opgehelderd. De Geuzen werden standaard gepresenteerd als ruige lieden met een gouden inborst. Pas toen ik ging studeren hoorde ik voor het eerst het verhaal van de martelaren van Gorcum, van een medestudent met een rooms-katholieke achtergrond. Nog enkele tips:
    * In Brielle, waar de martelaren zijn vermoord, staat een bedevaartskerk, met in een reliekschrijn enkele martelaarsbeenderen (waarmee toch weer wordt bevestigd dat katholieken snel een loopje nemen met de waarheid).
    * Heel bijzonder is de Parochiekerk van de Heilige Martelaren van Gorcum aan het Linnaeushof te Amsterdam. Meestal open op monumentendagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.