Landgoed Haarzuilens

Na een prachtige rit langs de Loosdrechtse plassen (waar we nooit komen, maar die eigenlijk vlakbij zijn) kwamen we aan bij landgoed Haarzuilens.

Op dit landgoed staat Hoeve Wielrevelt, een oude boerderij die sinds kort door Natuurmonumenten is uitgebreid. Er is een potstal gebouwd, een Gasterij, een kantoor voor de boswachters van Natuurmonumenten, een werkschuur, een moestuin en een ruimte voor vrijwilligers en activiteiten.
In de potstal staan een paar koeien en scharrelen varkens ; ze vinden het helemaal niet erg dat de bodem bedekt is met een dikke laag stro vermengd met hun eigen poep. Op de een of andere manier vinden de varkens hierin nog iets te eten!)

SP2016-Hoeve-Welrevelt-12-LowRes-1277300233Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled hout en andere materialen. 

Energieneutraal

Een belangrijke uitdaging voor Natuurmonumenten is ervoor te zorgen dat er energieneutraal gewerkt kan worden. De gebruikers van de gebouwen hebben van tevoren uitgerekend hoeveel energie nodig is. Met zonnepanelen op de kapschuur kan in die energiebehoefte voorzien worden. Energie die niet meteen nodig is slaan we op in een grote waterbak die onder de kapschuur in de grond zit. ’s Zomers wordt de overtollige warmte uit de gebouwen teruggewonnen en opgeslagen in deze bak. In de wintermaanden – als er minder zon is – kan de warmte uit de waterbak onttrokken worden.

Dit is een interessante aanpak: niet alleen wordt door zonnewarmte energie opgewekt, de warmte wordt ook gebruikt om water dat door een buizenstelsel loopt te verwarmen.

Na twee jaar kan bekeken worden of de energiebehoefte zo inderdaad goed geregeld is.

Het is allemaal nog heel nieuw, maar het ziet er mooi verzorgd uit. Zeker een tweede bezoek waard.

 

Bekijk de site van landgoed Haarzuilens 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.