Bridge leren in Almere: het Denken en Doenproject

Op 1 maart 2015 startte het project Denken en Doen in Almere.

De gemeente had ter voorbereiding een gerichte mailing gestuurd aan 5000 mensen in de leeftijd 55+, allen bewoners van de Waterwijk.  De vraag was of ze geïnteresseerd waren in een cursus bridge, georganiseerd door de plaatselijke bridgevereniging, in samenwerking met de NBB en de gemeente Almere.

dsc_0020

Er reageerden 105 mensen, waarvan er in eerste instantie 75 in een lesgroep geplaatst werden, enkelen kwamen op de reservelijst, zij zijn geplaatst als er een plaats vrijkwam. Anderen zagen af van deelname.

De lessen werden verzorgd door bridgedocenten van BC Almere.

De beginners hadden les op de woensdag- vrijdagmiddag, de gevorderden op maandagmiddag.

In de periode maart 2015 – oktober 2016 kregen ze 54 lessen, die werden gegeven in het Huis van de Wijk en de Draaikolk (buurthuizen in Waterwijk).

In deze periode werden ook vier feestelijke drives georganiseerd.

dsc_0044

Om aan de behoefte van een dag-speelmoment te voldoen heeft Bridgeclub Almere vanaf 1 januari 2016 op maandagmiddag een speelmoment gecreëerd naast de twee speel-avonden. Dit vindt plaats in buurthuis de Draaikolk.

Na afloop van het project kunnen we de balans opmaken:

  • Verreweg de meeste deelnemers hebben het hele project afgerond (enkelen vertrokken, hun plaats werd vaak ingenomen door een nieuwe deelnemer).
  • Bridgclub Almere heeft 33 nieuwe leden mogen inschrijven, die allen deel hebben genomen aan het project Denken en Doen.
  • Van de andere deelnemers is bekend dat ze thuis bridgen. Zij hadden er geen behoefte aan lid te worden van een bridgevereniging.
  • We hebben veel plezier en enthousiasme waargenomen, sommige deelnemers hebben zeer tegen hun zin moeten afhaken vanwege gezondheidsproblemen. Dit was, gezien de hoge gemiddelde leeftijd, te verwachten.
  • De gemeente heeft een bedrag van €10750 geïnvesteerd (plus de kosten van de lesruimtes), de NBB €4150 en de bridgeclub vele mensuren.
  • Hiertegenover staat dat een groot aantal oudere Almeerders een plezierige dagbesteding heeft gehad, sociale contacten hebben gelegd en de kans hebben gekregen lid te worden van een leuke vereniging. Voor de gemeente zijn de kosten per jaar lager dan die voor één scootmobiel. De opbrengst in termen van volksgezondheid en sociale cohesie (vereenzaming, hersenactiviteit, actieve leefstijl) is niet in cijfers uit te drukken, maar wel evident.

Nog een keer?

Gezien het geweldige succes van het project heeft BC Almere het voornemen een aanvraag in te dienen bij de gemeente Almere voor nog een D&D project in een andere wijk.

dsc_0046

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Bridge

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.