Huisvesting

GroenLinksers moeten er natuurlijk alles aan doen om de natuur in hun omgeving te helpen. Wat dat betreft scoren we in onze tuin niet zo goed: teveel tegels…

Nu moet ik bekennen dat ik wat betreft de vliegjes, torretjes en andere kleine scharrelaars niet zo heel groen ben. Ik weet dat er veel minder van zijn en dat dit een probleem is (minder voer voor de vogels, minder biodiversiteit) maar diep in mijn hart ben ik daar niet zo rouwig om.

Ik ben natuurlijk wel goede vrienden met vlinders en vogels. We hebben al heel lang een prachtig vlinderhotel in de tuin en sinds kort ook een super chique design vogelhuisje dat ’s winters dienst kan doen als voederplaats en ’s zomers als woning en nestplaats kan fungeren.
Hoewel van alle gemakken voorzien heeft het hotel tot op heden nog niet één gevleugelde bezoeker mogen ontvangen. Zou het ermee te maken kunnen hebben dat vlinders alleen toegang kunnen krijgen als ze hun vleugels inklappen? Of in een hoek van 45* naar binnen vliegen?

 

Gelukkig heeft er zich wel een gegadigde gemeld voor het huisje!
We kunnen ons voorstellen dat het koolmeesmannetje indruk wil maken op zijn vrouwtje en dat hij daarom vast begonnen is met de inrichting.
We denken dat hij de omstandigheid dat het huisje toch wel erg dicht in de buurt hangt van de tuintafel bagatelliseert. Hij vertelt zijn twijfelende vrouwtje dat de mensen die vaak aan de tafel zitten “goed volk” zijn en dat je er wat voor over moet hebben om een solide dak boven het hoofd van je kindertjes te hebben. En kijk eens naar die prachtige primaire kleuren!

Het vrouwtje is nogal gezet (ze noemt het zelf “fors”) en twijfelt of zij wel comfortabel door de ingang kan. “En dan heb ik nog niet eens eieren in mijn buik”, klaagt ze.

Haar echtgenoot is niet voor een gat te vangen en heeft er wat op gevonden. Hij heeft een verre neef die specht is. Die heeft hem laten zien dat je met je snavel de opening makkelijk wat groter kan maken.

Af en toe horen wij dus druk gehamer, maar zijn niet erg onder de indruk van het resultaat. Bovendien hebben we zo onze twijfels of je wel zo om mag gaan met cultureel erfgoed. Hoe ver reiken zijn renovatieplannen? Zal zijn dikke vrouwtje niet steeds met nieuwe klachten komen?

De verkiezingen komen eraan, binnenkort hangen we een poster voor ons raam. We hebben onze koolmeesonderhuurder gevraagd of hij ook een bijdrage wilde leveren. Hij stemde ermee in en nu heeft hij er ook een. Het is een linkse koolmees.


We hebben het bij het vlinderhotel maar niet eens geprobeerd. Iedereen weet dat hotels apolitiek zijn en dat die fladdergasten toch geen verstandige keus kunnen maken.

 

We hopen binnenkort op deze plaats de geboorte van enkele nieuwe meesjes te kunnen aankondigen.
In de tussentijd wel hopen dat de buurtkatten niet langskomen…

 

3 reacties

  1. Hoi Groen Linkser. Inderdaad moet je wel je best doen als je van die partij bent ……. maar het is nooit te laat. Haal er gewoon een aantal tegels uit en plant er groen in. De dieren en jij hebben dan zoveel meer plezier, altijd wat te zien. Voor inspiratie mag je wel eens bij ons in de tuin komen kijken. 🙂

  2. In ieder geval één dakloos vogelpaar minder.
    Mijn mooie uitnodigende Zaanse huisje is in de elf jaar dat we hier wonen nog nooit door enig vogeldier bezocht..
    Het lukt me niet een plaatje bij te voegen van ons paleisje..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.