Hermitage Amsterdam

 

hermitage-g

Ik bezocht dit mooie museum al eerder. Het is gevestigd in het voormalige verpleeghuis Amstelhof aan de Amstel. Het gebouw stamt uit de 17e eeuw.

Ik bekeek dit keer de tentoonstelling Catharina de Grootste (“zelfgeslepen diamant van de Hermitage”).

img_catharina-affisches-nieuw

Het ongelooflijke verhaal van een veertienjarig Duits prinsesje dat de machtigste keizerin van haar tijd werd. U wordt in vervoering gebracht en meegenomen in het sprookje van deze legendarische tsarina.
Hoe ze na een spectaculaire coup maar liefst 34 jaar het land regeerde. Hoe ze het moderniseerde en tot grootmacht maakte. Hoe ze correspondeerde met de Franse filosofen Voltaire en Diderot. Hoe ze omging met haar vrienden en favorieten. Het zijn allemaal facetten van de diamant die ze zelf sleep.
Prachtige kunst, juwelen, persoonlijke objecten en kostuums uit de schatkamers van de Hermitage. Zij stichtte het museum in St. Petersburg ruim 250 jaar geleden.
Haar sprookjesachtige levensverhaal inspireerde de grote diva’s van het witte doek, zoals Marlene Dietrich, Catharine Deneuve en sterren van nu als Catherine Zeta-Jones en Keira Knightley. Het is het verhaal van de laatste vrouw die Rusland regeerde.

Hermitage behoort niet tot mijn favoriete musea. Hoewel ik erg van geschiedenis houd bekruipt me bij dit soort historische exposities toch altijd een gevoel van verveling: weer een sabel, weer een galakostuum, weer een schilderij met paarden.

zaalJe wordt een beetje blasé van al die vitrines met oude voorwerpen, het was dus een slimme vondst om hier en daar op een monitor fragmenten te tonen uit films die over Catharina gingen. Je ziet de actrices die in de tekst hierboven genoemd worden en kan de aankleding en enscenering vergelijken met de echte voorwerpen.

Voor het eerst had ik me nu ook laten overhalen een audiotour te nemen. Ik heb het meestal niet zo op die mensen die met een apparaatje aan het oor wezenloos rondlopen. Ik heb liever mijn eigen indrukken.
Probleem is, dat ik altijd de bijschriften wil lezen. Dat zijn er altijd heel veel en ze hangen ook vaak te laag. Dan is gesproken informatie in je oor wel zo handig…
Ik vond de teksten niet te lang, je kon bovendien zelf het apparaatje activeren als je daar behoefte aan had en zat dus niet vast aan een opgelegde volgorde.
Er was zelfs een knopje waarmee je nog extra informatie kon oproepen als je buitengewoon gegrepen was door het gebodene.

 

Catharina de Grootste:   7

 

Veel meer informatie op de site hier

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *