Na bestudering van de menukaart is het moment aangebroken waarop we de ober moeten vertellen wat we willen eten.
Ik volsta dan meestal met “Ik neem de schnitzel”, of “Ik wil graag de kipsaté”, in de veronderstelling dat de restaurantmedewerker hieraan genoeg heeft om de keuken zodanig zorgvuldig te kunnen informeren dat er na verloop van de tijd geen kreeft op mijn bord verschijnt.
Mijn tafelgenoten zijn vaak minder gemakzuchtig. Ze lezen de complete omschrijving voor: “Ik wil graag de gegratineerde eendenborst met een korstje van venkelzaad op een bedje van lokaal gekweekte zilte zomergroenten met een vleugje saffraan”.
De ober luistert geduldig met zijn pen in de aanslag, maar ik zie dat hij onder mijn schnitzel niet meer opschrijft dan 1 eend.
Ik vraag me altijd af of mijn tafelgenoten bang zijn dat hun bestelling anders niet volledig wordt uitgevoerd, of er van uitgaan dat er nog veel meer varianten van het eendenborstgerecht zijn.
Het kan nog erger: ik was laatst in een restaurant waar de kip op allerlei manieren werd toebereid. Op het menu werden de maaltijden samengevat onder de term kippenvoer.
De humorist die verantwoordelijk was voor deze tekst was nog niet klaar.
- Het Kippenhok: € 9,95 1 pond kipvleugeltjes
- Het Kemphaantje: € 9,95 kipburger, gebakken ei, broodje
- Kip op stok: € 16,50 huisgemaakte- kipsaté en pindasaus
- Als de kippen erbij zijn: € 14,50 2 kippenpoten
- Geen kip meer kunnen zeggen: € 14,75 3 stukken malse kippenkarbonade
- Kip Lekker: € 15,75 kipschnitzel zo groot als het bord
- Kip Dubbel zó Lekker: € 17,75 kipschnitzel, champignons, ui, spekjes
- Kip…het meest veelzijdige stukje vlees, Kip!
Vegetarische schotels
Vegetarische varianten voor de kip geserveerd met friet, gemengde salade en compote.
Wandelende Tak: € 16,50 3 stokjes “kipsaté”, huisgemaakte pindasaus (niet glutenvrij)
Grasmat: € 14,50 vegetarische hamburger, gebakken ei, broodje (niet glutenvrij)
Stro: € 16,50 vegetarische shoarma, knoflooksaus (niet glutenvrij)
In deze eetgelegenheid ontkom je er als klant niet aan om volledig mee te gaan met deze grappenmakerij. Doet u mij maar een geen kip meer kunnen zeggen.
Voor het bedienend personeel moet het nog vele malen erger zijn: zij moeten de bestellingen bevestigen en deze flauwiteiten dus honderden keren per dag herhalen: dat wordt dus twee kippen op stok, een kiplekker, een kip dubbel zo lekker en een geen kip.
Vergeet u de grasmat voor oma niet?
Als je klaar bent met bestellen is het altijd afwachten op welke grappige manier je eten aan je gepresenteerd wordt. Ik heb de volgende geestige vondsten zien langs komen:
- Je eten ligt in een plasje midden op een enorm bord.
- Je treft je kipschnitzel (het platte haantje) aan op een plank.
- Je frites zit in een puntzak, die in een metalen houder is geplaatst.
- Of in een miniatuur frituurmandje!
- Of in een conservenblik!
- Je moet je drankje uit een mosterdpotje drinken.
- De salade zit niet in een schaaltje, maar in een piepklein supermarktkarretje.
Je moet natuurlijk ook nog betalen voor al deze ongein, ik zie uit naar het moment dat er een miniatuurkassa op mijn tafel wordt neergezet.
Zover is het nog niet, afrekenen is een serieuze zaak. Tot nu toe bleef de poppenkast hierbij beperkt tot een schoteltje met een paar pepermuntjes of een pinapparaat.