Op donderdag eten we geen vlees, het is onze vegadag. Vis mag wel, want vis kan je niet bij de slager kopen. Ik houd niet van vis, maar maak een uitzondering voor vis met een korstje, zoals de visstick.
Ik moet dus op donderdag creatief zijn met champignons, groenten, noten en kaas. Ei mag ook, want dat is nog geen dier.
Ik maakte een taartje van bladerdeeg met een vulling van prei, cashewnoten en kaas. Ik heb twee ovenschaaltjes die precies het goede formaat hebben.
Bij dit gerecht horen gefrituurde aardappelblokjes.
- Snijd de prei (1 prei voor twee personen), was en bak even (om het meeste vocht te verdampen). Zout erbij en nootmuskaat.
- Maak een sausje van crème fraîche , ei en geraspte kaas.
- Vet de ovenschaaltjes in en leg een uitgerekt plakje bladerdeeg op de bodem.
- Doe de prei erin, wat gehakte cashewnootjes en het eimengsel.
- Dek het schaaltje af met het andere plakje bladerdeeg, gebruik een kwastje om de bovenkant te besmeren met het restje eimengsel dat in de schaal achterbleef.
- Zet in de oven en bak 20 minuten bij 200°.
- Snijd intussen twee aardappels in dobbelsteentjes en frituur deze in olie. Zout.
- Als het goed is zijn de dekseltjes van de taartjes inmiddels bol gaan staan, het lijkt wel of je soufflés hebt gemaakt.
- Serveer op aantrekkelijke wijze. Eet smakelijk en weet dat de vleesconsumptie mondiaal teruggebracht wordt met 14% als iedereen jouw voorbeeld volgt.
Ik wilde dat mijn opgediende gerecht eruitzag zoals op de foto bovenaan dit bericht, maar in het echt zag het er zo uit.
De jury zal wel weer gaan zeuren over het gekreukte tafelkleed, maar er is nu wel een feestelijk servetje!
Ziet er prima uit, en het feestelijke servetje vergoedt de kreukels.
Ik denk alleen dat er volgens de nieuwe Schijf nog wel wat meer groente bij moet…
Lijkt me reuze lekker Martin. Ik ben een grote notenliefhebber dus dit gerecht is helemaal goed. iets voor öns”aanstaande etentje? O nee, niet donderdag…:-)