Bluegrass

Ik stuitte op de band The Dead South, en was meteen verkocht. Ze spelen Blue Grass muziek, een genre dat ik ook al eens was tegengekomen in een prachtige film.

 

Bluegrass is een voortzetting van de oude stringbandmuziek, die zowel in de Europese als Afro-Amerikaanse tradities zijn wortels heeft. Het was de muziek van immigranten in de bergstreken van het oosten van Amerika. Het is muziek met veel Ierse en Schotse achtergronden, waarin de heimwee naar hun thuisland en het harde leven in de bergen te horen is in de typerende klaagzang van bluegrass. Als een van de weinige soorten folkmuziek heeft bluegrass een jazzachtige structuur: één instrument speelt een solo, terwijl alle andere de begeleiding vervullen. De solo gaat vervolgens over van het ene instrument op het andere. Minstens zo belangrijk voor de definitie van het genre is de zang: de lead – vaak ongewoon hoog – de twee-, drie- of vierstemmige harmonieën, niet als een achtergrondkoortje, maar als een klank waarin de stemmen versmelten tot een geheel.         (Wikipedia)

 

Het nummer dat ze spelen in dit filmpje is het mooist. Ik kijk vooral naar de prachtige hoeden, de charmante pasjes en het bas-achtige instrument. Is het inderdaad een kleine contrabas, die horizontaal bespeeld wordt? Of is het een ouderwetse gitaar? De klank is in ieder geval prachtig, in combinatie met de banjo. Ik geniet natuurlijk ook van het prachtige Southern accent.
De leadzanger zingt lekker rauw, de andere mannen vormen een prachtig (hoog!) achtergrondskoortje.

 

Ik was al eerder gecharmeerd geraakt van Bluegrass bij het zien van de (Belgische!) film The Broken Circle Breakdown. In deze prachtige, ontroerende film spelen de leadzanger van een bluegrassband en diens vriendin de hoofdrollen.

De trailer.

Luister ook naar dit hartverscheurende nummer, waarbij ik koude rillingen op mijn rug krijg. If I needed you.

Misschien nog wel de bekendste film waarin deze muziek een rol speelt is Brother Where Art Thou, van de gebroeders Coen. Ook zeer de moeite waard.

Trailer.

 

 

 

In Hell I’ll be in Good Company van The Dead South          8

The Broken Circle Breakdown                                                 9

Brother Where Art Thou                                                          8

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Gezien

1 reactie

  1. Ah,Americana,altijd leuk.
    Beide films zijn respectievelijk heel ontroerend en heel grappig. In dit rijtje mag eigenlijk de “oerfilm” niet ontbreken: Deliverance,met het bekende banjo duel. Wel een rauwe film.
    En over de muzikale uitwisseling van genres is de film Schultze gets the blues heel onderhoudend: polka en cajun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *